Navijače Partizana zadržali na letališču zaradi suma, da pripravljajo državni udar v Moldaviji po naročilu Moskve

Va
14.02.2023 10:27

Načrt je predvideval uporabo tujih državljanov za nasilne aktivnosti, ki bi destabilizirale razmere v Moldaviji, je povedala predsednica države Maia Sandu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Pot dvanajstčlanske skupine navijačev nogometašev beograjskega Partizana, ki se je odpravila v Moldavijo na četrtkovo tekmo s Šerifom v šestnajstini finala konferenčne lige, se je končala na letališču v moldavskem glavnem mestu. Razlog: sum proevropskih oblasti v Moldaviji, da jih Rusi pošiljajo izpeljat državni udar.       

"Načrt je predvideval uporabo tujih državljanov, v civiliste preoblečenih vojaških oseb, za nasilne aktivnosti, zakamuflirane v proteste tako imenovane opozicije," je v ponedeljek na tiskovni konferenci izjavila predsednica Moldavije Maia Sandu, sklicujoč se na podatke "ukrajinskih partnerjev".    

Maia Sandu 
EPA

Omenila je, da razpolagajo s podatki o navodilih državljanom Ruske federacije, Belorusije, Srbije in Črne gore za vstop v Moldavijo, in zagotovila, da oblast dela vse, da izredne dogodke prepreči, ter da imajo razmere pod nadzorom, danes, ko je Moldavija celo zaprla svoj zračni prostor, povzema več hrvaških spletnih medijev.   

Ruski načrt je vključeval napade na vladna poslopja in zajetje talcev, je še povedala predsednica in poudarila, da ni prvič, da Rusija poskuša destabilizirati razmere v Moldaviji.  

Moskva je poskus posredovanja v Moldaviji zanikala. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta