Ne odločajte o Hrvaški, svarijo slovenski evroposlanci

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
18.10.2019 19:45

Šest slovenskih evroposlancev Junckerjevo komisijo poziva, naj odločitev o pripravljenosti Hrvaške za vstop v schengensko območje prepusti prihodnji komisiji. Milan Zver in Romana Tomc se pozivu nista pridružila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šest slovenskih evroposlancev od osmih pravi, da so zelo resni zadržki glede tehnične in pravne usposobljenosti Hrvaške za varovanje meje.
Robert Balen

Vstop Hrvaške v schengensko območje je v našem skupnem interesu, saj se zavedamo vseh prednosti tovrstne vključitve tako za Slovenijo kot za EU. Hkrati njen vstop ne sme predstavljati varnostne grožnje EU. Po našem mnenju obstajajo zelo resni zadržki glede tehnične in pravne usposobljenosti Hrvaške za izvajanje in varovanje schengenskega območja," je v pismu Evropski komisiji zapisalo šest slovenskih evroposlancev. In pozvalo Evropsko komisijo pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja, katere mandat bo zaradi težav pri sestavljanju nove komisije podaljšan še vsaj za en mesec, naj ne odloča o pripravljenosti Hrvaške za vstop v schengensko območje. To naj prepusti novi komisiji pod vodstvom Ursule von der Leyen. Ljudmili Novak, Francu Bogoviču (oba EPP), Tanji Fajon, Milanu Brglezu (oba S&D), Klemnu Grošlju in Ireni Jovevi (oba Renew) namreč vzbujajo skrb izjave predstavnikov hrvaške vlade, iz katerih bi bilo mogoče sklepati na privilegiran dostop do informacij, in resen dvom o transparentnosti, neodvisnosti in strokovnosti postopkov, so zapisali v izjavi. Po časovnici bo Evropska komisija vprašanje, ali Hrvaška izpolnjuje tehnične pogoje za vstop v schengensko območje, obravnavala prihodnji torek. Pred tem so to točko obravnavali že dvakrat, a so odločitev vsakokrat preložili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta