Nekdanji afganistanski minister v Nemčiji razvaža hrano: Zaslužim 15 evrov na uro

Miha Raičevič
06.09.2021 10:17
Še pred tremi leti je bil minister, nato pa je odstopil zaradi korupcije. Sajed Sadat si zdaj v Nemčiji služi kruh kot dostavljalec hrane na kolesu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Šest ur vsak dan v tednu, ob vikendih pa od poldneva do 22. ure obleče prepoznavno oranžno jakno, nadene si kockast nahrbtnik in dostavlja pice ter drugo hrano. "V tem ni nobenega sramu. Delo je delo," je Sajed Sadat povedal za agencijo AFP

Je eden izmed tisočih Afganistancev, ki so si v zadnjih letih našli nov dom v Nemčiji. Od leta 2015, ko je bil velik priliv iz Sirije in Iraka, je v Nemčiji za azil zaprosilo okoli 210 tisoč Afganistancev. Za Sirci so na drugem mestu po številu tujih državljanov, ki so v Nemčiji zaprosili za azil.

Odkar so talibani konec avgusta zopet prevzeli oblast v Afganistanu, je Nemčija iz države evakuirala še 4000 Afganistancev, vključno s tistimi, ki so delali za Nato ali Evropsko unijo. 

Sadatovo potovanje v Nemčijo je bilo sicer precej manj dramatično. V afganistanski vladi je bil minister za komuniciranje med letoma 2016 in 2018, nato pa je odstopil, ker ni mogel trpeti korupcije v vladi. 

"Ko sem delal kot minister, je obstajala velika razlika med predsednikovim ožjim krogom in menoj. Oni so gledali le na to, kako bi se okoristili, jaz pa sem želel, da bi denar zares porabili za izvedbo projektov," je povedal za omenjeno agencijo.

Po odstopu se je zaposlil kot svetovalec v telekomunikacijskem sektorju, do leta 2020 pa se je položaj v državi tako poslabšal, da se je odločil, da jo zapusti. 

Želi biti svetovalec

Sadat ima poleg afganistanskega tudi britansko državljanstvo, ker pa se v Veliki Britaniji ni uspel zaposliti v stroki, se je odločil za Nemčijo, kjer je za delo tam več priložnosti. Težava je, ker ne govori nemškega jezika in se je zato precej namučil, preden je dobil zaposlitev.

Sayed Sadaat, former communications minister in Afghanistan, poses for a photo in Leipzig, eastern Germany on August 29, 2021. Sadaat, minister in Afghanistan from 2016 to 2018, quit, fed up with the corruption. Now in Germany, he is making a living delivering meals as a bicycle courier.,Image: 629429990, License: Rights-managed, Restrictions: TO GO WITH AFP STORY by Hui Min NEO, Model Release: no, Credit line: Profimedia (foto: Profimedia)
Profimedia

"Vem, da je to kratkoročno, dokler ne najdem druge zaposlitve," je povedal. Do tedaj pa krepi tudi svojo kondicijo, saj mesečno prekolesari okoli 1200 kilometrov. 

Z vrnitvijo talibanov na oblast in umikom Natovih sil iz Afganistana se mu v Nemčiji odpira nova priložnost. "Lahko bi bil svetovalec nemški vladi za Afganistan, saj tam poznam vse," je povedal. Hkrati pa priznava, da ga nemške oblasti še niso kontaktirale

Misli, da so se talibani o človekovih pravicah in pravicah žensk "morda kaj naučili iz napak v preteklosti," vendar pa mednarodno skupnost poziva, naj ne dvigne rok od Afganistana. Še posebej na področju gospodarstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta