Nemčija bo do 20. marca postopoma odpravila skoraj vse omejitvene ukrepe

STA, Va
16.02.2022 20:50

V prihodnost lahko Nemci zrejo z več samozavesti, je povedal kancler Scholz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nemški kancler Olaf Scholz na tiskovni konferenci.
Reuters

Nemčija bo do 20. marca odpravili večino omejitvenih ukrepov, sprejetih za zajezitve širjenja novega koronavirusa, je napovedal kancler Olaf Scholz. V veljavi naj bi ostale le zaščitne maske in ohranjanje razdalje. Do odločitve prihaja v luči upadanja števila okužb v državi, ki kaže, da je bil vrh okužb dosežen.

Do odločitve prihaja v luči upadanja števila okužb v državi, ki kaže, da je bil vrh okužb dosežen. "V prihodnost lahko zremo z več samozavesti, kot smo to lahko v zadnjih tednih," je dejal Scholz po srečanju z voditelji 16 nemških zveznih dežel. Kot je dejal, gre za "prav poseben dan" v pandemiji covida-19. Nemčija je val okužb zaradi različice omikron prestala bolje kot sosednje države. Vrh okužb je bil dosežen, je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Kot je dejal Scholz na novinarski konferenci, so se dogovorili o tristopenjskem načrtu za postopno odpravo večine omejitev v zvezi s covidom-19, zadnji koraki pa bodo sprejeti 20. marca.

V prvem koraku bodo v Nemčiji odpravili omejitve glede zasebnih srečanj ljudi, ki so cepljeni ali so preboleli covid-19. Za necepljene bo še mesec dni veljalo pravilo, da se lahko zunaj svojega gospodinjstva srečajo le z dvema osebama. Dostop do trgovin z nenujnim blagom bo ponovno odprt za vse, brez preverjanja, ali so stranke cepljene ali ne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od 4. marca bodo restavracije in hoteli lahko sprejemali necepljene osebe, če bodo predložile negativni test. Nočni klubi bodo ponovno odprti, vendar samo za cepljene. Število ljudi, ki se lahko udeležijo velikih prireditev, vključno s športnimi tekmovanji, se bo prav tako povečalo.

V zadnjem koraku bodo do 20. marca postopoma odpravljene preostale omejitve družbenega, kulturnega in gospodarskega življenja. To vključuje tudi odpravo zahteve, da morajo zaposleni delati od doma.

Kdaj bodo posamezne omejitve do takrat izrecno odpravili ali omilili, je odvisno od posameznih zveznih dežel in od tega, kako hitro se bo spremenila ustrezna uredba o protikoronskih ukrepih. Nekatere dežele so že uvedle določene spremembe.

Scholz je opozoril, da morajo Nemci še naprej nositi zaščitne maske in ostati previdni, saj pandemije še ni konec. Kancler tudi vztraja pri cilju glede obveznega cepljenja proti covidu-19. Kljub načrtovani odpravi ukrepov na pomlad ne gre pozabiti, da bosta sledili jesen in spet zima, je opozoril. "Zato je še vedno prav, da pripravimo zakonodajo za splošno zahtevo po cepljenju. Potrebna bo ravno takrat, ko bo vreme spet hladno," je posvaril.

Medtem ko je dnevno število še vedno visoko, se je tedenska stopnja okužb v Nemčiji v zadnjih dneh zmanjšala, strokovnjaki pa pravijo, da je val, ki ga poganja omikron, dosegel vrhunec.

Tudi bolnišnice so se dobro spoprijele z izzivi, saj jim je bil doslej prihranjen porast števila sprejemov. Ti elementi so skupaj s 75-odstotno precepljenostjo prebivalcev Nemčije privedli do pozivov, naj oblasti odpravijo omejitve in državljanom vrnejo njihove svoboščine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta