Nemška koalicija Semafor kot prva izbira za novo vlado

Boris Jaušovec, Berlin
27.09.2021 17:11
Prva opcija kanclerskega kandidata Olafa Scholza je koalicija med rdečo SPD, rumeno FPD in Zelenimi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Olaf Scholz kot luč na koncu tunela
Robert Balen

Nemški volivci so v nedeljo na parlamentarnih volitvah vendarle s tesno prednostjo pred dosedanjo voditeljico vladne koalicije, konservativno unijo CDU/CSU s kanclerskim kandidatom Arminom Laschetom, ki naj bi po 16 letih nasledil legendarno Angelo Merkel, izvolili socialdemokrate (SPD). Njihov kanclerski kandidat Olaf Scholz je svojim volivcem na slavju v hiši Willyja Brandta obljubil, da bo postal kancler, saj vsi kazalci kažejo, da njihova stranka pridobiva poslanske mandate.

Najslabši rezultat v zgodovini krščanskih demokratov

In res. Če je sprva po vzporednih volitvah še kazalo, da sta najmočnejši stranki poravnani, je do jutra preštevanje glasovnic SPD prineslo 25,7 odstotka glasov, krščanskodemokratska unija CDU/CSU pa je rahlo zaostajala pri 24,1 odstotka. Ta izid je nekaj boljši od napovedi javnomnenjskih raziskav, pa vendar najslabši v zgodovini unije. Zeleni so s 14,8 odstotka in svojim najboljšim rezultatom na zvezni ravni pristali na tretjem mestu. Z 11,5 odstotka sledijo liberalci iz FDP, nato pa desničarska Alternativa za Nemčijo (AfD.) Zanjo so vse druge parlamentarne stranke zatrdile, da je ne bodo vabile k sodelovanju. AfD je dobila 10,3 odstotka glasov, a marsikje v nekdanji Vzhodni Nemčiji ostaja najmočnejša stranka. Levica s 4,9 odstotka glasov sicer ni prestopila petodstotnega parlamentarnega praga, a so jo čezenj potisnili osvojeni trije neposredni mandati.

Socialdemokratka Franziska Giffey bo nova berlinska županja.
Robert Balen

Laschet se medtem ne da ugnati in tudi on zatrjuje, da bo sestavil vladno koalicijo, češ da volivci niso dali mandata za levosredinsko vlado. Ne bi bilo prvič, da bi Nemčija dobila kanclerja iz stranke, ki je pristala na drugem mestu. Za nadaljevanje velike koalicije s SPD se niso izrekli, tudi Scholz jo je včeraj znova zanikal. Tako se zdi, da bi lahko Nemčijo vodila tako imenovana koalicija Semafor, sestavljena iz rdeče SPD, Zelenih in liberalnih FDP, katerih strankarska barva je rumena. Laschet upa, da Scholzu ne bo uspelo in bi sam lahko vzpostavil koalicijo Jamajka, po barvah jamajške zastave. Torej njegov črni CDU/CSU, rumeni FDP in Zeleni. Šef liberalcev Christian Lindner je napovedal pogovore z Zelenimi in njihovo glavno kandidatko Annaleno Baerbock, da bi skupaj določili pogoje, pod katerimi bi vstopili v vlado s SDP ali CDU/CSU. Lindner je sicer že povedal, da je edina tema, kjer bi se njegova FDP zlahka sporazumela s SPD in Zelenimi, za zdaj zgolj legalizacija kanabisa.

Tri kandidatke, tri usode

V nedeljo smo bili na slavju SPD v Berlinu. Scholz je že odšel na televizijo, kasneje pa je na oder Stationa, kot se je imenovalo prizorišče, kjer so slavili socialdemokrati, stopila zmagovalka volitev za berlinsko županjo Franziska Giffey. V napetem finišu je prehitela Zeleno protikandidatko Bettino Jarasch. Dejala je, da bo Berlinu še naprej vladala rdeče-zelena koalicija, ki pa jo bo morala podpreti še ena manjša stranka, nemara Levica. V Berlinu je bil v nedeljo tudi referendum o razlastitvi velikih firm, ki so lastnice okoli 3000 stanovanjskih enot. Kar 56,4 odstotka ljudi je glasovalo za, saj upajo, da se bo v nemški prestolnici tako končalo podivjano višanje najemnin. Franziska Giffey je sporočila: "Čeprav je bil referendum nezavezujoč, bom spoštovala odločitev. Sedaj moramo pripraviti zakon, ki na ustavnem sodišču ne bo padel." In požela nadušen aplavz navzočih.

Maja Lasić: "Berlin čaka ofenziva v gradnji stanovanj, šol, bolnišnic, pri urejanju prometa ..."
Robert Balen

Srečali smo tudi Majo Lasić, ki je na listi SPD kandidirala za izvolitev v berlinski deželni parlament. V Mostarju rojena kandidatka, ki pa se je s starši že leta 1993 preselila v Nemčijo, predsinočnjim še ni vedela, ali ji bo uspelo. Dejala je, da Berlin čaka ofenziva v gradnji stanovanj, šol, bolnišnic, urejanje prometa, saj se v štirimilijonsko prestolnico vsako leto priseli 40 tisoč ljudi. Na naše vprašanje, kakšno koalicijo pričakuje na zvezni ravni, je odgovorila: "Tako kot večina v stranki in širše pričakujem, da bo Scholzu uspela semaforska koalicija, torej SPD, Zeleni in FDP. " Lasićeva nam je sicer včeraj sporočila, da ji veliki met, vstop v pokrajinski parlament, ni uspel.

Annika Klose: "Nova zvezna vlada, če jo bo vodila SPD, bo v štirih letih zgradila vsaj 1,6 milijona stanovanj."
Robert Balen

Pogovarjali smo se tudi z mlado kandidatko SPD za zvezni parlament Anniko Klose, ki pa ji je izvolitev uspela. Ko smo kramljali z njo, tega še ni vedela, ampak je prav tako kot Lasićeva načela stanovanjsko problematiko. Napovedala je, da bo nova zvezna vlada, če jo bodo vodili socialdemokrati, v štiriletnem mandatu zgradila vsaj 1,6 milijona stanovanj. O koalicijah nisva ugibala, vendar se Klosejeva strinja z Zelenimi, da se temperatura ozračja ne bi smela zvišati za več kot stopinjo in pol Celzija. "Nemčija se poslavlja od atomske energije, do leta 2038 se namerava tudi od premoga. Zeleni hočejo, da se to zgodi veliko prej, FDP opozarja na probleme z nadomestnimi viri energije, mi pa na problem nadomestnih zaposlitev," je na kratko pojasnila tegobe, ki bi lahko zapletle sestavljanje najverjetnejše koalicije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.