Nemška obrambna ministrica: Rusija ne more ukazovati Natu

STA, Gr.G.
19.12.2021 17:49
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Litovski obrambni minister Arvydas Anusauskas nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht in poveljnik bojne skupine v Litvi, nemški polkovnik Hagen Ruppelt.

EPA

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je danes na obisku v Litvi dejala, da Rusija ne more ukazovati Natu glede regionalne varnosti. S tem se je odzvala na pobudo Rusije za sklenitev varnostnega sporazuma, po katerem v Nato ne bi sprejeli nobene nove članice več. Vendarle se je Lambrechtova zavzela za diplomatsko reševanje napetih razmer. "Pogovarjati se moramo drug z drugim, kar pomeni razpravljati o predlogih, ki jih je predstavila Rusija. To je prav in pomembno," je dejala v litovski vojaški bazi Rukla, kjer Nemčija poveljuje večnacionalnim Natovim silam. Tam je nameščenih tudi približno 550 nemških vojakov.

Christine Lambrecht 

EPA

Tudi njen litovski kolega Arvydas Anusauskas, s katerim se je sestala LAmbrechtova, je zavrnil rusko pobudo. Poudaril je, da je Rusija v Kaliningrajski regiji mobilizirala sile, ki so desetkrat večje od bataljona v Rukli. "V teh razmerah je zahteve Rusije, ki slabijo varnost naših držav, preprosto nemogoče uresničiti. Menim, da jih je treba zavrniti," je dejal novinarjem.

V Litvi, Estoniji in Latviji so sicer močno zaskrbljeni zaradi ruskega kopičenja sil v bližini meje z Ukrajino. Po ocenah Nata je na območju najmanj 100.000 vojakov, ki naj bi se pripravljali na invazijo na Ukrajino. V Moskvi to zavračajo in na drugi strani krivdo za povečevanje napetosti pripisujejo Natu, ki da je prvi začel nameščati svoje sile na meji z Rusijo.

EPA

Moskvo sicer moti predvsem širjenje Nata na vzhod, temu pa bi se lahko po njihovem mnenju izognili s posebnim sporazumom o varnostnih garancijah z zvezo Nato in ZDA. Osnova tega sporazuma bi bila predvsem zaveza, da se Nato ne bi širil na katero izmed držav, ki so nastale na pogorišču Sovjetske zveze.

Osnutek prav tako poziva Nato, naj ne ustanavlja novih vojaških baz v državah nekdanje Sovjetske zveze, kamor sodi tudi Ukrajina. ZDA so v odzivu že sporočile, da se ne bodo pogovarjale brez evropskih zaveznikov. Zahod je sicer Rusiji zagrozil z ostrimi sankcijami, če bodo njeni vojaki vstopili v Ukrajino. Lambrechtova je pred obiskom v Litvi tudi pozvala k sankcijam proti odgovornim za morebitno agresijo, ki bi se morali soočiti z "osebnimi posledicami", je poročal nemški časnik Bild am Sonntag.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta