Netanjahu: Sam sem ukazal uboj Nasrale. Iran opozarja, da je Izrael napadel stanovanjsko območje z ameriškim orožjem

STA, M.R.
29.09.2024 09:43

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da so z ubojem vodje šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasrale poravnali račune s tistimi, ki so odgovorni za smrt številnih Izraelcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nasrala naj bi bil ubit v petkovem napadu izraelskih zračnih sil.
EPA

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ob vrnitvi iz New Yorka, kjer se je udeležil zasedanja Generalne skupščine ZN, dejal, da je smrt Nasrale zgodovinska prelomnica, obenem pa napovedal nadaljevanje napadov.

Dejal je, da je sam izdal ukaz za uboj Nasrale, saj škoda, ki jo izraelske sile povzročile gibanju Hezbolah v zadnjih dneh, "ni bila dovolj". Po njegovih besedah je bila smrt Nasrale, ki ga je označil za "osrednji stroj iranske osi zla", nujna za dosego izraelskih ciljev.

Dolgoletni vodja proiranskega Hezbolaha je bil v petek ubit v izraelskem napadu v Bejrutu.

Izraelska vojska je davi sporočila, da so v preteklih urah izvedli več deset napadov na cilje v Libanonu, med drugim so bili tarče objekti, od koder Hezbolah napada Izrael, ter njegova skladišča orožja, poroča britanski BBC.

Zaradi izraelskih napadov se nadaljuje beg civilistov iz Libanona. Po podatkih visokega komisariata ZN za begunce je okoli 50.000 ljudi iz Libanona zbežalo v Sirijo, notranje razseljenih pa je okoli 200.000, poroča BBC.

Benjamin Netanjahu je zatrdil, da je sam ukazal uboj Nasrale.
Reuters

Jemenski hutijevci pa so sporočili, da so v soboto zvečer z balistično raketo napadli letališče Ben Gurion v Tel Avivu prav v času, ko se je izraelski premier z letalom vračal domov.

Tiskovni predstavnik hutijevcev je sporočil, da bodo nadaljevali napade na Izrael, dokler ne bo ta končal napadov na Gazo in Libanon.

Iran: Izrael z ameriškim orožjem napadel stanovanjski del Bejruta

Iran je v soboto zvečer zahteval izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN. Po navedbah iranskega veleposlanika pri ZN Amirja Saeida Iravanija je Izrael izvedel teroristično dejanje na stanovanjski del Bejruta, pri čemer je v napadu uporabil ameriško orožje.

"Islamska republika Iran poziva Varnostni svet, naj nemudoma in odločno ukrepa, da se ustavi izraelska agresija in prepreči širitev vojne v regiji," je veleposlanik zapisal v pismu generalnemu sekretarju ZN Antoniu Guterresu in predsedujočemu Varnostnemu svetu v septembru, slovenskemu veleposlaniku Samuelu Žbogarju.

Kdaj bo Samuel Žbogar sklical sejo varnostnega sveta ZN?
EPA

Za zdaj ni znano, kdaj se bo sestal Varnostni svet, ki mu ta mesec predseduje Slovenija, a glede na diplomatske vire, je malo verjetno, da bo zasedanje danes.

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je v soboto v izjavi, v kateri sicer ni omenil smrti Nasrale, obsodil poboje libanonskega ljudstva in opozoril, da je to dokaz "kratkovidnosti in nespametne politike voditeljev Izraela".

Poudaril je, da vse odporniške skupine v regiji podpirajo Hezbolah in mu stojijo ob strani. Vse muslimane je pozval, naj stojijo ob strani Libanoncem in Hezbolahu ter ju podpirajo pri spopadih z izraelskim režimom.

Izrael nadaljuje napade na Libanon

Izrael je ponoči izvedel več napadov na cilje Hezbolaha v Libanonu, od tam pa je bilo na ozemlje Izraela izstreljenih osem raket, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočila izraelska vojska. Po navedbah libanonskih medijev je bilo ponoči v izraelskih napadih ubitih 15 ljudi.

Izraelska vojska je sporočila, da so v preteklih urah izvedli več deset napadov na cilje v Libanonu, med drugim so bili tarče objekti, od koder Hezbolah napada Izrael, ter njegova skladišča orožja.

Posledice izraelskih napadov na Bejrut
EPA

Po navedbah libanonskih medijev, ki jih povzema BBC, je bilo na jugu države v izraelskih napadih ubitih najmanj šest ljudi, še devet pa v dolini Beka, ki velja za utrdbo Hezbolaha v Libanonu. V napadu v dolini Beka naj bi bila ubita devetčlanska sirska družina.

Iz Libanona pa je bilo na ozemlje Izraela izstreljenih osem raket, ki so padle na območju Tiberiasa, vendar pri tem ni bilo žrtev. Rakete so po izraelskih navedbah zadele nenaseljeno območje.

Z območja Rdečega morja je nad izraelsko mesto Eliat poletel dron. V mestu so razglasili splošno nevarnost, a so izraelske sile po lastnih navedbah dron sestrelile.

Milica Islamski odpor v Iraku (IRI), ki jo podpira Iran, je pred tem sporočila, da so njeni borci napadli pomemben cilj v Eliatu. Objavili so posnetek vzletanja drona, poleg je stal pripadnik milice, ki je v rokah držal sliko v petek ubitega Nasrale.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta