Neustavni praznik Republike srbske in jezna Evropska unija

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
09.01.2023 19:23

Oblasti bosanskih Srbov so tokratno proslavo ob obletnici nastanka Republike srbske pripravile
v Vzhodnem Sarajevu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strumni korak pripadnikov policije Republike srbske
Epa

Topotanje vojaških škornjev in brnenje oklepnih vozil je številne Sarajevčane boleče spomnilo na vojno, ki je v Bosni in Hercegovini divjala pred tremi desetletji. Oblasti Republike srbske (RS) so namreč 9. januarja tradicionalno parado in proslavo od dnevu RS pripravile v Vzhodnem Sarajevu, ki je po Daytonskem sporazumu, podpisanem leta 1995, ob koncu vojne tako kot 49 odstotkov Bosne in Hercegovine pripadlo RS. Organizatorjev proslave tako kot minula leta, ko je parada potekala v Banjaluki, ni prav nič zmotilo, da je ustavno sodišče BiH praznik, ko se bosanski Srbi spominjajo ustanovitve svoje entitete, dvakrat razglasilo za neustavnega.

Glavni na proslavi je bil seveda predsednik RS Milorad Dodik, ki je sodelujoče pozdravil z besedami Bog pomagaj, junaki (Pomoz bog, junaci), na tribunah pa je bilo med drugimi videti srbskega zunanjega ministra Ivico Dačića in še nekaj njegovih kolegov iz nove srbske vlade, pa tudi Danila Vučića, sina srbskega predsednika, ki se vedno pogosteje pojavlja ob očeta. Srbskega predsednika Aleksandra Vučića na proslavo ni bilo od leta 2016, pa tudi sicer redko prihaja v BiH, kjer je bil ob obletnici srbskega pokola v Srebrenici leta 2015 deležen kamenjanja.

Dodik, ki sicer zmeraj govori o miru, a tudi grozi z referendumom o odcepitvi RS in pripojitvi k Srbiji, je že na predvečer praznika storil eno od svojih mnogih kontroverznosti: odlikoval je ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Zahvaljujoč stališču Vladimirja Putina in moči Rusije se sliši glas Republike srbske, njen položaj pa je zaščiten pred mednarodnim intervencionizmom," je pojasnil svojo odločitev in dodal, da bo ruskemu predsedniku osebno izročil odlikovanje ob prvem srečanju. S tem si je pričakovano nakopal bes Evropske unije, ki je nedavno Bosni in Hercegovini podelila status kandidatke za članstvo. "EU obsoja odločitev Republike srbske in njenih oblasti, da Putinu podelijo odlikovanje. Putin je neposredno odgovoren za nezakonito agresijo na Ukrajino, daje ukaze, v skladu s katerimi pobijajo ukrajinske civiliste in uničujejo ukrajinsko civilno infrastrukturo," je povedal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella Peter Stano. "V EU ni prostora za odlikovanje politikov, ki odrejajo uničevanje sosednje države in pobijanje njenih prebivalcev," je poudaril in dodal, da je odločitev vodstva Republike srbske obžalovanja vredna. (vb)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta