"Ni prostora za politične razprave." Orban zaradi poplav v sredo ne bo nagovoril Evropskega parlamenta

STA, M.R.
16.09.2024 14:39

Zaradi vremenskih razmer je madžarski premier Viktor Orban preložil mednarodne obveznosti in s tem tudi sredino predstavitev programa madžarskega predsedovanja Svetu EU v Strasbourgu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pretekli teden je bil v Budimpešti pri Viktorju Orbanu na obisku premier Luksemburga Luc Frieden.
EPA

Obilne padavine in poplave so namreč prizadele tudi Madžarsko, na vseh odsekih Donave v Budimpešti pa je od danes v veljavi najvišja stopnja poplavne ogroženosti.

"Zaradi izrednih vremenskih razmer in poplav na Madžarskem, ki še vedno potekajo, sem preložil vse svoje mednarodne obveznosti," je na omrežju X zapisal Orban. V objavi na Facebooku pa je dodal, da ne bo zapustil države, dokler oblasti "ne bodo prebrodile najhujšega".

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je medtem v pogovoru z Orbanom izrazila podporo vsem, ki so jih prizadele izredne vremenske razmere. Dogovorila se je, da se bo "povezala s političnimi skupinami, da bi se razprava prestavila na poznejše zasedanje", so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Orban je imel namreč v sredo predviden govor v Evropskem parlamentu, v katerem naj bi predstavil prednostne naloge polletnega predsedovanja Svetu EU, ki ga je Madžarska prevzela z julijem.

Odločitev Orbana je pozdravil vodja madžarske opozicijske stranke Spoštovanje in svoboda (Tisza) Peter Magyar. "Viktor Orban je sprejel naše priporočilo in odpovedal udeležbo na razpravi Evropskega parlamenta v Strasbourgu. To je bila pravilna odločitev. V tako resnih poplavnih razmerah ni prostora za politične razprave," je dodal.

Orban je sicer v jutranjih urah že sklical sestanek operativnega organa, pristojnega za zaščito pred poplavami, na katerem so določili najnujnejše naloge in načrte za zaščito pred poplavami v prihodnjih dneh. Popoldne pa je o ukrepih za zaščito pred poplavami spregovoril tudi s predsednikom države Tamasom Sulyokom, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Župan Budimpešte Gergely Karacsony je medtem sporočil, da je od danes na vseh odsekih Donave v prestolnici v veljavi najvišja stopnja poplavne ogroženosti.

(FOTO in VIDEO) Vse več je mrtvih: Srednja Evropa se bori s poplavami, kakršnih ne pomnijo več desetletij

(VIDEO) Neverjetno, tako je bila včeraj videti avtocesta pri Dunaju

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta