Nova navodila na Hrvaškem: Ves razred v izolacijo samo izjemoma. Odločala bo oddaljenost od okuženega

Vanessa Čokl
27.09.2021 11:17
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je objavil nova navodila za ukrepe v šolah v primeru okužbe učencev z novim koronavirusom. V večini primerov ne bo več samoizolacije za celotne razrede, temveč zgolj za tiste, ki so bili od sošolca, pozitivnega na testiranju, oddaljeni manj kot dva metra.

Na Hrvaškem so se ob začetku novega šolskega leta odločili, da bodo pouk v čim večji meri izvajali v šolah in ne na daljavo kot večino prejšnjega šolskega leta. Glede na to, da je v zadnjih dveh tednih med vsemi starostnimi skupinami največ novih okužb prav med šolskimi otroki, je HZJZ minuli konec tedna objavil dodatna navodila za primer okužb z novim koronavirusom v šolah.

V primeru okužbe v razredu bodo v samoizolacijo poslali vse sošolce okuženega učenca, ki so v učilnici sedeli na razdalji do dveh metrov od njega, pa tudi tiste, ki so na javnem prevozu skupaj z njim potovali dlje kot 15 minut prav tako na manj kot dveh metrih razdalje.

Prav tako bodo v samoizolaciji pristali otroci, ki so se z okuženim sošolcem v zaprtem prostoru družili in pogovarjali v obdobju, daljšem od šolskega odmora, tisti, ki so imeli neposredni fizični stik z njim med telesno vzgojo, pa tudi tisti, ki so z njim delili kozarce in steklenice z vodo, so zapisali na spletni strani HZJZ.

V višjih razredih osnovne šole in v razredih z dijaki, ki v učilnicah niso imeli mask in niso sedeli na medsebojni razdalji najmanj 1,5 oziroma dva metra, bodo v samoizolacijo poslali ves razred. Samoizolacija traja deset dni od zadnjega neposrednega stika s pozitivnim.

V samoizolacijo ne bo treba polno cepljenim proti covidu-19 in prebolelim.

Če se bo okužba v istem razredu pojavila pri še enem ali več otrocih, ki naj bi bili zboleli zaradi stika z okuženim, bodo samoizolacijo odredili za ves razred. Tudi učitelji bodo v tem primeru najverjetneje deležni karantene. HZJZ še dodaja, da določene specifične situacije lahko terjajo tudi drugačne postopke glede na oceno epidemiologov ali zdravnikov šolske medicine. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta