Nova povezava med Evropo in Azijo je le eden od številnih megalomanskih projektov Erdogana

DR
21.03.2022 17:42

Nova povezava med Evropo in Azijo je le eden od številnih megalomanskih projektov turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čez most, vreden poltretjo milijardo evrov, se je najprej popeljal predsednik s spremstvom. 
Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je minuli petek svečano odprl nov viseči most čez turški preliv Dardanele, ki je trenutno najdaljši tak most na svetu. To je najnovejši projekt v okviru obsežnih infrastrukturnih investicij, za katere se je zavzemal v zadnjih dveh desetletjih, odkar je na oblasti. Most Canakkale 1915, ki povezuje evropsko in azijsko obalo, so zgradila turška in južnokorejska podjetja, njegova gradnja pa je stala 2,5 milijarde evrov. Most ima najdaljši razpon med nosilnima pilonoma med vsemi visečimi mostovi na svetu.

Taki megaprojekti veljajo za največje Erdoganove dosežke, odkar je leta 2002 prišla na oblast njegova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP). Med njimi so tudi novo letališče v Istanbulu ter železniški in cestni predor pod Bosporsko ožino in most čez njo, ki povezujeta azijski in evropski del Istanbula. "Ti projekti bodo državi prinašali dobiček še celo vrsto let," je dejal Erdogan med otvoritveno slovesnostjo, ki je potekala ob obletnici zmage Osmanskega cesarstva nad francoskimi in britanskimi silami v pomorski bitki v ožini Dardanele med prvo svetovno vojno. "Naši državi prinašajo veliko koristi z vidika investicij, delovne sile in izvoza," je še povedal Erdogan. Turški predsednik je lani zagnal tudi svoj "nori projekt", gradnjo 13,5 milijarde evrov vrednega kanala v Istanbulu, s katerim naj bi razbremenili izredno prometno Bosporsko ožino. Toda kritiki zaradi turških gospodarskih težav, okoljskih tveganj in nasprotovanja javnosti dvomijo, da je ta projekt sploh uresničljiv.

V državi bodo prihodnje leto volitve. Javnomnenjske raziskave pa kažejo, da se priljubljenost Erdogana in njegove AKP zmanjšuje, na podlagi česar se krepijo možnosti opozicije, da bi ga lahko končno izrinila z oblasti. Glavna opozicijska Republikanska ljudska stranka (CHP) kritizira morebitne stroške zaradi mostu, ki jih bodo seveda poravnali davkoplačevalci, mediji pa poročajo, da je del pogodbe, sklenjene po načelu zgradi-upravljaj-prenesi (BOT), tudi letno plačilo garancij upravljavcem v višini 380 milijonov evrov oziroma skupno šest milijard evrov v času veljavnosti pogodbe.

Erdogan je ob odprtju mostu Canakkale 1915 pojasnil, da bo mostnina za lastnike potniških vozil znašala 200 turških lir ali 12,18 evra. Most čez Dardanele so začeli graditi marca 2017, pri gradnji pa je sodelovalo več kot 5000 gradbenih delavcev. Srednji razpon mostu meri 2023 metrov in je v bistvu aluzija na stoto obletnico ustanovitve Republike Turčije, moderne turške države. Poleg treh mostov v Istanbulu je to že četrti v Turčiji, ki povezuje evropske in azijske obale te države. Njegova nosilna pilona sta visoka 318 metrov, cel most pa je dolg 4,6 kilometra, vključno s pristopnima viaduktoma. Do zdaj je potovanje med Anatolijo in polotokom Galipoli trajalo okoli pet ur, saj je bila del tega tudi enourna vožnja s trajektom čez Dardanele, pri čemer je bilo treba včasih na trajekt nekaj časa čakati. Po novem mostu bodo vozila ožino prečkala v šestih minutah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta