Novi veleposlnik v BiH izročil poverilnice v narodni noši

V. B.
16.07.2021 17:57
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veleposlanik Damijan Sedar in Milorad Dodik. Prvi v narodni noši, drugi v obleki s kravato Foto: Predsedstvo BiH
Predsedstvo BiH

Po tistem, ko je aprila v Romuniji veleposlanica Lea Stančič predala poverilna pisma v narodni noši in požela nemalo posmeha ali vsaj začudenja, je zdaj enako storil novi slovenski veleposlanik v Bosni in Hercegovini Damijan Sedar. Predsedujočemu tričlanskemu predsedstvu BiH Miloradu Dodiku je predal poverilnice, pri čemer je namesto obleke s kravato prav tako izbral narodno nošo. Ob tem je zatrdil, da je uradna Ljubljana velika zagovornica napredovanja BiH na njeni poti v EU ter si bo še naprej prizadevala za pospešitev širitve unije na Zahodni Balkan.

Zaradi tega bo v Sloveniji gotovo deležen precej kritik, pa tudi pohval. V prvem primeru je Stančičevo namreč vzel v bran zunanji minister Anže Logar in jo na dnevih slovenske diplomacije pohvalil "za zdravo domoljubje", ki da ga je izkazala povsem v skladu z diplomatsko prakso. "Zdrav patriotizem in svetovljanstvo sta dve plati iste medalje, dve strani dobrega diplomata," je poudaril Logar.

Diplomatski predstavniki države ob slovesnih priložnostih res lahko nosijo narodno nošo oziroma tradicionalna oblačila, a v Evropi se to na slavnostih zgodi redko. Najpogosteje, če sploh, je v narodnih nošah videti avstrijske in nemške politike in diplomate.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta