Nujni prevoz pripravil Slovenec

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
23.08.2020 18:55

Kritik Kremlja ostaja v komi, nemški zdravniki ne govorijo o njegovem zdravstvenem stanju, Jaka Bizilj pravi, da je zdravstveno stanje Navalnega, ki sicer ostaja stabilen, "zelo skrb zbujajoče"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski producent Jaka Bizilj se je v soboto pogovarjal z novinarji pred berlinsko kliniko Charite, v kateri se zdravi ruski opozicionalec Aleksej Navalni.
Foto: EPA

Ruski opozicijski politik Aleksej Navalni, ki je zaradi domnevne zastrupitve od četrtka v komi, je v soboto s posebnim letalom iz sibirskega Omska le prispel na zdravljenje v Nemčijo. Njegovo stanje po pristanku je stabilno in so ga medtem sprejeli v priznano berlinsko kliniko Charite. Spremljala ga je soproga Julija, piše Slovenska tiskovna agencija.

Ruski zdravniki odobrili premestitev

Posebno letalo z medicinsko opremo, ki ga je na lastno pest organizirala nemška nevladna organizacija Cinema for Peace (Kino za mir), je na berlinskem letališču Tegel pristalo ob 9. uri. Navalnega so z reševalnim vozilom nemške vojske takoj prepeljali v bolnišnico Charite. Vodja Cinema for Peace, filmski producent Jaka Bizilj, po rodu Slovenec, je za medije potrdil prihod Navalnega v Berlin. Iz bolnišnice Charite so sporočili, da so takoj začeli izvajati obsežne diagnostične teste, kar bo trajalo nekaj časa. Tiskovni predstavnik bolnišnice je dodal, da pred ponedeljkom ne bo uradnih komentarjev o zdravstvenem stanju štiriinštiridesetletnika. Nemška vlada, ki je imela veliko vlogo pri odobritvi prevoza, je izrazila upanje, da bo zdravljenje v berlinski bolnišnici vodilo do izboljšanja zdravstvenega stanja in popolnega okrevanja Navalnega. Enako upanje je izrazil nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier. Kot ključno je izpostavil to, da ugotovijo, zakaj je zbolel, poroča nemška tiskovna agencija DPA.
Ruski zdravniki v bolnišnici v Omsku, kamor so Navalnega, ki mu je postalo slabo na letu iz Tomska v Moskvo, po nujnem pristanku prepeljali v četrtek, so sprva zavračali njegovo premestitev v Nemčijo, češ, da bolnik ni dovolj stabilen. Zatrdili so tudi, da nima sledov zastrupitve. Tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmuš pa je sporočala, da bodo Navalnega v Omsku imeli tako dolgo, da bodo sledi morebitne zastrupitve, ko naj bi mu nekdo pred poletom v čaj v letališkem baru v Tomsku nasul strup, zares izginile. Ruski zdravniki so trdili, da je ruski opozicionalec padel v komo zaradi motnje v presnovi, ki je povzročila nenaden padec ravni sladkorja v krvi. S tem naj bi se po navedbah zdravnikov v bolnišnici v Omsku strinjali tudi nemški zdravniki, ki so ga v petek pregledali pred poletom v Berlin.

Pod budnim očesom

Pristaši Navalnega so si ob njegovem prispetju v Nemčijo vendarle oddahnili. Njegov dolgoletni sodelavec, liberalni politik Ilja Jašin, je menil, da je olajšanje tolikšno, "kot da bi teroristi po dolgih pogajanjih izpustili talca". "Upam le, da ta zaman izgubljeni čas Alekseja ne bo stal življenja," je še dodal. Jarmiševa je na twitterju zapisala, da "se boj za Aleksejevo življenje in zdravje šele zares začne, toda zdaj je bil vsaj narejen prvi korak". Včeraj je dodala, da je bil Navalni v dneh, preden je padel v komo, pod budnim očesom tajne ruske službe, ki da ga je spremljala na vsakem koraku in beležila vse njegove stike.
Jaka Bizilj pa je v intervjuju za Reuters dejal, da je "zdravstveno stanje Navalnega, ki sicer ostaja stabilen, zelo skrb zbujajoče". "Če ne bi v četrtek takoj pristal v Omsku, bi preminil," je še dodal. Še pred tem je Bizilj za Deutsche Welle povedal, da so ga v četrtek najprej na pomoč poklicali člani ruskega pankovskega benda Pussy Riot Nadja Tolokonikova iz Los Angelesa in Pjotor Veržilov iz Moskve. Nato je sam poklical prave ljudi, tudi kanclerko Angelo Merkel in francoskega predsednika Emmanuela Macrona, in v kratkem času organiziral humanitarni polet in zanj tudi v celoti zbral zasebna sredstva. Deutsche Welle pri tem dodaja, da je bil Bizilj rojen leta 1971 v Sloveniji, adresar filmskega producenta pa da se bere kakor Kdo je kdo v Hollywoodu in v svetovni diplomaciji. Fundacijo Kino za mir je ustanovil leta 2002, da bi v "filmih prinašali zavest o globalnih družbenih, političnih in humanitarnih izzivih našega časa - in se predvsem postavili po robu vojni in nasilju".

Oskar z možgani

Fundacija podeljuje tudi svoje filmske nagrade, ki jih je irski rocker Bob Geldof imenoval oskarji z možgani. Toda nekateri drugi fundaciji očitajo pomanjkljivo transparenco delovanja, denimo nekdanji šef Berlinskega filmskega festivala Dieter Kosslick. Fundacija menda ne izdaja letnih poročil, kjer bi podrobneje predstavila svoje stroške in donacije. Mimogrede, Deutsche Welle je včeraj na svoji spletni strani Biziljev priimek vsaj dvakrat zapisal tudi narobe: Dizilj in Bizij.
Kakorkoli, podobno medicinsko evakuacijo kot tokrat za Navalnega je Biziljeva fundacija organizirala že pred dvema letoma. Tedaj so z reševalnim letalom iz Moskve v Berlin prepeljali že omenjenega Veržilova, ki je prav tako kazal znake hude zastrupitve. V Chariteju si je nato povsem opomogel. Sicer pa so zdravniki Chariteja, bolnišnice z najdaljšo tradicijo v Berlinu in največje univerzitetne klinike v Nemčiji, v preteklosti med drugim pomagali tudi nekdanji ukrajinski premierki Juliji Timošenko zaradi težav s hrbtenico, ki so jo takrat izpustili iz zapora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta