Od rivalstva do partnerstva

Darja Kocbek Darja Kocbek
08.12.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Evropski in kitajski voditelji v Pekingu za isto mizo
Dario Pignatelli/european Union Handout

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta se včeraj v Pekingu na vrhu EU - Kitajska prvič po štirih letih osebno srečala s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom. Michel je poudaril, da sta EU in Kitajska pomembni trgovinski partnerici. "Vsak dan se med Kitajsko in Evropsko unijo izmenja za več kot dve milijardi evrov blaga. Vendar pa trgovinski primanjkljaj EU znaša skoraj 400 milijard evrov," je povedal. Ursula von der Leyen je dodala, da je bil trgovinski primanjkljaj EU pred desetimi leti desetkrat nižji. V zadnjih dveh letih se je podvojil.

Razlogi za to so bili ena od tem pogovorov na vrhu v Pekingu. Predsednica Evropske komisije je po pogovorih izpostavila nezmožnost dostopa evropskih podjetij do kitajskega trga, preferenčno obravnavo domačih kitajskih podjetij in presežne kitajske proizvodne zmogljivosti. Ker nekatere regije zapirajo svoje trge za kitajske izdelke, se pritisk na evropski trg še povečuje. "Evropski voditelji ne moremo dopuščati, da nepoštena konkurenca spodkopava našo industrijo," je dejala Ursula von der Leyen. Ob tem jo veseli, da se je Xi Jinping strinjal, da je trgovino med EU in Kitajsko treba uravnotežiti.

EU po besedah predsednice Evropske komisije ne želi prekiniti sodelovanja s Kitajsko, želi pa zmanjšati in obvladovati tveganja. To pomeni preprečiti preveliko odvisnost EU v okviru dobavnih verig, kar ne velja samo za Kitajsko. Glede umetne inteligence obe strani vidita velike priložnosti in tudi velika tveganja. Izziv je na eni strani zagotoviti varnost in na drugi strani odpreti vrata za inovacije. Tega trg sam ne bo rešil, zato so potrebna zavezujoča pravila in sodelovanje na globalni ravni, sta se na vrhu v Pekingu strinjali obe strani.

Xi Jinping je po poročanju agencije Xinhua povedal, da so odnosi med Kitajsko in EU strateškega pomena in vplivajo na svetovni mir, stabilnost in blaginjo. Zagotoviti je treba, da bosta obe strani pravilno dojemali druga drugo, spodbujali medsebojno razumevanje in zaupanje, spoštovali zaveze in iskreno razvijali odnose. "Ne smemo gledati drug na drugega kot na tekmeca samo zato, ker so naši sistemi različni, ne smemo zmanjšati sodelovanja, ker obstaja konkurenca, ali se spopadati, ker obstajajo nesoglasja," je povedal kitajski predsednik. Kitajska po njegovih besedah vidi EU kot ključnega partnerja za gospodarsko in trgovinsko sodelovanje, prednostnega partnerja za znanstveno in tehnološko sodelovanje ter zanesljivega partnerja za sodelovanje na področju industrije in v okviru dobavnih verig.

Poleg trgovinskih odnosov so voditelji EU in Kitajske govorili še o konfliktih po svetu, predvsem v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu, o vprašanju Tajvana in razmerah v Južnokitajskem morju, ter o sodelovanju EU in Kitajske pri soočanju z globalnimi izzivi, kot so podnebne spremembe.

Charles Michel je po poročanju STA izrazil zaskrbljenost zaradi naraščanja napetosti v Južnokitajskem morju in izrazil upanje, da bi lahko Kitajska bolj pritisnila na Rusijo, naj konča vojno v Ukrajini. Xi Jinping je dejal, da bi morali Kitajska in EU spodbujati politično reševanje perečih mednarodnih vprašanj. Vojne v Ukrajini in Gazi ni posebej omenil. Je pa predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva po navedbah AFP ocenil, da je Rusija suverena država, ki samostojno odloča o svojih interesih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta