Ostre obsodbe ruske agresije: "Če se vojna ne konča, bomo težko prevzeli odgovornost za prihodnje generacije"

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
15.11.2022 18:08

Osnutek skupne izjave, ki naj bi jo sprejeli voditelji gospodarsko najmočnejših svetovnih držav, vsebuje presenetljivo ostro kritiko Rusije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov (desno) se je naposlušal kritik, a se vseeno sestal z generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniom Guterresom.
Reuters

Začetek dvodnevnega vrha voditeljev skupine 20 največjih svetovnih gospodarstev (G20) na indonezijskem otoku Bali so zaznamovale zlasti obsodbe vojne v Ukrajini in pozivi k miru. "Če se vojna ne konča, bomo težko prevzeli odgovornost za prihodnje generacije," je poudaril gostitelj vrha, indonezijski predsednik Joko Widodo.

Voditelje je nagovoril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Prepričan sem, da je zdaj čas, ko se ta ruska uničevalna vojna mora in se tudi lahko konča," je v svojem video nagovoru poudaril Zelenski. Nadaljeval je z besedami, da ni nobenega opravičila za jedrsko izsiljevanje, skupini "G19" - s čimer je izrecno izključil Rusijo, ki je sicer članica skupine G20 - pa se je zahvalil, da je to jasno povedala. V govoru je ukrajinski predsednik med drugim tudi predstavil načrt za končanje vojne, ki ni mogoče brez umika ruskih sil in obnove ozemeljske celovitosti njegove države. "Želim, da se ta agresivna ruska vojna konča pravično ter na temelju ustanovne listine Združenih narodov in mednarodnega prava," je poudaril. Po vojni potrebuje Ukrajina učinkovita varnostna jamstva, sicer pa je za vzpostavitev povojne varnostne arhitekture predlagal sklic mednarodne konference, na kateri bi sklenili tako imenovani kijevski sporazum.

In Rusija? Na Baliju jo zastopa zunanji minister Sergej Lavrov, ki se je moral naposlušati kritik na račun svoje države. Toda za razliko od julija, ko je predčasno zapustil srečanje zunanjih ministrov G20, potem ko so drugi udeleženci ostro obsodili rusko agresijo proti Ukrajini, je vodja ruske diplomacije tokrat poslušal ostre kritike na račun Rusije. Dvorane ni zapustil niti, ko je govoril Zelenski. Lavrov je sicer v odgovor na kritike dejal, da je Ukrajina tista, ki blokira pogajanja o končanju konflikta, Zahod pa obtožil politizacije sklepne izjave po vrhu G20. "Želimo videti konkretne dokaze, da je Zahod resno zainteresiran za pogajanja, kar vključuje discipliniranje Zelenskega. Morajo mu pojasniti, da se to ne more nadaljevati, da to ni v interesu ukrajinskega ljudstva," je med drugim dejal ruski zunanji minister. Odgovor Moskve pa je prišel, ko je v Indoneziji že padla noč. Na Ukrajino so padale rakete, po uradnih podatkih so jih ruske sile izstrelile več kot sto, zadele so tudi širše območje sicer sorazmernega Kijeva in Lvova.

V javnost so pricurljali tudi osnutki skupne izjave, ki naj bi jo na tokratnem vrhu sprejeli voditelji in ki vsebuje presenetljivo ostro kritiko Rusije - v izjavi je med drugim eksplicitno omenjena vojna v Ukrajini in zahteva po popolnem in brezpogojnem umiku z njenega ozemlja. V njej naj bi med drugim izrazili globoko zaskrbljenost glede globalne prehranske varnosti in pozvali k podaljšanju sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine. Kljub nasprotovanju Moskve naj bi članice v sklepni izjavi odločno obsodile vojno v Ukrajini in izpostavile njene uničujoče posledice za človeštvo in globalno gospodarstvo na področju oskrbe z energijo, prehranske varnosti ter tveganj za finančno stabilnost. Priznale naj bi sicer tudi različna stališča članic do tega vprašanja. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je glede tega dejal, da gre kljub različnim stališčem članic sklepna izjava, o katerih še tečejo pogajanja, v pravo smer glede obsodbe ruske invazije na Ukrajino. Že to je po njegovih besedah dosežek. Na tiskovni konferenci je še ocenil, da gre za eno najtežjih vrhunskih srečanj skupine G20. Voditelji naj bi se v sklepni izjavi zavzeli tudi za okrepitev prizadevanj za zaščito okolja in njihovega financiranja. Pozvali naj bi še k napredku pogajanj o finančni odškodnini za posledice podnebnih sprememb v revnih delih sveta ter potrdili, da je treba na srednji rok postopoma opustiti subvencije za fosilna goriva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta