Pa mirna Bosna?

Srbski član državnega predsedstva Milorad Dodik napoveduje razpad BiH. Pa ima kaj zaveznikov v tej svoji nameri? Na žalost da. In to ne samo v tujini pač pa tudi v BiH. Piše naš sodelavec iz Sarajeva Milan Pekić

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena redkih fotografij člana tričlanskega bosansko-hercegovskega predsedstva Milorada Dodika pred zastavo BiH
Dado Ruvic

Visoki predstavnik v Bosni in Hercegovini (BiH) Christian Schmidt je posegel po bonskih pooblastilih in prvič uporabil veto. Pri tem je izjavil: "Državna lastnina je državna. Entiteti jo lahko koristita, ne moreta pa je vpisati kot svojo lastnino." Prav to je v svoji separatistični nameri poskušala Republika srbska (RS), pa ne bo šlo ...

A to še ni bilo vse. RS je vzvalovila ob tem, ko je minuli teden srbskega člana državnega predsedstva Milorada Dodika in predsednico RS Željko Cvijanović Združeno kraljestvo razglasilo za nezaželeni osebi in jima blokiralo račune in lastnino na svojem ozemlju, ker da spodbujata prihodnjo vojno. Torej, sankcije. Nato je Nemčija ustavila svojo investicijsko pomoč RS, vredno več sto milijonov evrov. Obema zgledoma bo menda sledilo več evropskih držav, Švedska, Norveška, tudi Avstrija.

Za Dodika je seveda Schimdt nelegalen. Zgolj nekakšen nemški turist v BiH. A je po Dodikovih besedah z ukinitvijo entitetnega zakona o podržavljenju zemljišč "neoproščeno totalno pretiraval". Je torej Schmidt vseeno prestrašil traktorista in cigaretnega trgovca iz Laktašev? Zdi se, da ne, saj se Dodik v isti sapi zanaša na Ruse, Srbijo in "druge prijatelje", zraven pa še neprekinjeno grozi. Schmidt mu je zgolj lakonsko odgovoril: "Gospod Dodik, ali ne veste, da se po tem, ko sodnik zažvižga konec tekme, ne igra več?"

Toda Dodik se ni dal: "Ukvarjam se s politiko in ne mislim spremeniti kurza, ne ciljev. Kar Nemec laja, nima zveze. Karavana gre dalje. Pa kdo sploh je? Ni bil potrjen v Varnostnem svetu, zakaj bi kar koli pomenil meni, RS ali predsedniku Srbije? Imamo daytonski sporazum in iz njega jasno sledi, zakaj se zoperstavljamo kvazi visokemu predstavniku. Kmalu se bo videlo, pri čem smo."

Dodik pa napetosti še viša. Za sredo je napovedal veliki narodni shod v Banjaluki proti Schmidtu pod geslom Svoboda. Organizator bo sicer Borčevska organizacija RS,

ki bo tako skušala zaščititi institucije RS, kot govori njen predsednik Aleksandar Savić.

Dodik je te dni dal intervju ruski tiskovni agenciji Sputnik, ki so jo v zahodni Evropi prepovedali zavoljo propagande. Marsikaj je izpovedal: "Z vojno nimamo nič. Res je, med sabo se vojskujejo naši prijatelji, a mi ostajamo nevtralni. V tej nekakšni državi BiH je tako zato, ker ne dam svojega glasu. Sicer pa v RS soglasno mislimo enako. Vse je zakuhal zahod. Prijateljska nam Ukrajina je zgolj kolateralna škoda tega. Pa tudi Rusija. Intrige, intrige, saj je pravoslavje zahodu napoti. BiH pa je država v razpadanju. Muslimanski politiki ne morejo nič proti temu in motijo se, če mislijo, da bodo z odstranitvijo Dodika s trona naredili unitaristično državo. Ta država je že nepovratno razdeljena in nič je več ne bo sestavilo. Ne muslimansko politično Sarajevo (izraz, ki je, kot pravi Bakir Izetbegović, skrajno žaljiv za vse Bošnjake), ki ves čas grozi z vojno. Ne Anglija, ki ga podpira, ne vse obtožbe za genocid. Mi pa imamo podporo, tudi izven BiH!"

Žal ima Dodik prav. V BiH ima podporo bosanske HDZ. In njenega Dragana Čovića. Pa tudi od Izetbegovića. Res je sicer Čović separatist druge vrste, toda spričo tega Dodika podpira, čeprav zadnje dni modro molči, saj je dobil resna evropska, ameriška in kitajska opozorila. No, Izetbegović, ki se rad postavlja kot vodja vseh Bošnjakov, bi moral biti po neki logiki nasprotnik omenjenih dveh. Ampak je na volilno-nacionalistični ravni njun sodelavec. Vsi trije v težnji po ohranitvi vladajočih pozicij ščitijo eden drugega. Če pa govorimo o separatistični krizi, je Izetbegović vsaj tedaj njen bosansko-državljanski nasprotnik? Nikakor! Evo, kaj je rekel pred tremi dnevi: "Dokler so džamije polne, dokler je v njih toliko mladih, za BIH ni nevarnosti. Imamo tudi orožje in naš zid je močan!" Je to nacionalizem, fašizem, napoved segregacije?

Na vprašanje, ali je BiH mirna, bi morda odgovor poznal Christian Schmidt.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta