Pandemija ne ovira bogatenja, najpremožnejši so še bolj nesramno bogati

DR
07.04.2021 15:51
Vsakoletna lestvica najbogatejših je pokazala, da je pandemično leto prineslo rekordno število milijarderjev s še večjim kupom bogastva. Donald Trump na lestvici pada, med novimi milijarderji pa je med drugimi tudi zvezda resničnostnih šovov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lastnik Amazona Jeff Bezos je že četrto leto zapored najbogatejši zemljan. Samo lani se je njegovo premoženje povečalo za 54 milijard dolarjev. Foto: REUTERS
Reuters

Najbogatejšim ljudem na svetu je pandemija bogastvo še oplemenitila. Na Forbesovi lestvici je namreč letos rekordnih 2755 milijarderjev, najbogatejši med bogatimi pa je že četrto leto zapored ustanovitelj Amazona Jeff Bezos, ki ima pod palcem 150 milijard evrov, kar je 54 milijard več kot lani. Sledi mu šef Tesle Elon Musk s 128 milijardami evrov, kar je 107 milijard evrov več kot leto prej, ko je zasedal 31. mesto. Francoz Bernard Arnault se je uvrstil na tretje mesto, vendar se je njegovo bogastvo skoraj podvojilo na 127 milijard evrov, sledijo pa mu Bill Gates s 105 milijardami evrov, Mark Zuckerberg z 82 milijardami evrov, Warren Buffett z 81 milijardami evrov, Larry Ellison z 78 milijardami evrov, Larry Page s 77,5 milijarde evrov, Sergey Brin s 75 milijardami evrov, na desetem mestu pa je pristal indijski milijarder Mukesh Ambani, ki ima v denarnici 71,5 milijarde evrov.{infobox-quote_full}157843{/infobox-quote_full}

Letos se je na seznam uvrstilo 493 novincev, med njimi jih kar 205 prihaja iz Kitajske in Hongkonga, 98 pa iz ZDA. Najbogatejša novinka z 32,3 milijarde evrov je Miriam Adelson iz Nevade, ki je podedovala možev igralniški imperij, med najbolj opaznimi novinci sta še soustanoviteljica aplikacije za zmenke Bumble in najmlajša milijarderka na svetu Whitney Wolfe Herd ter Guillaume Pousaz, ustanovitelj družbe Checkout.com. Najbogatejši Britanec je James Ratcliffe, ustanovitelj, predsednik in večinski lastnik kemične družbe Ineos Group - s 14,4 milijarde evrov se je povzpel za pet mest, na 113.

A vsem milijarderjem pandemija ni polnila blagajne. Med poraženci je tudi Donald Trump, ki je v primerjavi z lanskoletno uvrstitvijo ponižujoče strmoglavil za skoraj 300 mest. Trump je v zadnjih letih izgubljal milijone na svojih prodajnih mestih, v hotelih in na igriščih za golf. A mnoga podjetja, ki so se sicer distancirala od nekdanjega predsednika ZDA, še naprej oddajajo njegove nepremičnine, kar mu je v zadnjem letu finančno zelo pomagalo.

Med letošnjimi poraženci na Forbesovi lestvici najbogatejših so tudi Galen Weston, lastnik Selfridgesa, ki so ga močno prizadele posledice pandemije. Tudi manekenko in poslovno žensko Kylie Jenner so zbrisali s seznama po razkritju, da je napihnila podatke o prodaji, da bi se uvrstila na seznam za leto 2020. Letos je seznam zapustilo enainšestdeset milijarderjev, kar je najmanj v zadnjem desetletju. Med njimi je tudi Isabel dos Santos, nekoč najbogatejša ženska v Afriki, ki so jo doletele obtožbe o korupciji.{api_embed_photo}653099{/api_embed_photo}

Kljub letu, ki bi ga mnogi najraje pozabili, je na lestvici najbogatejših ogromno novincev in povratnikov, kar 86 odstotkov vseh milijarderjev pa je bogatejših kot pred enim letom. Med novopečenimi milijarderji sta tudi filmski in televizijski producent Tyler Perry, ki je princu Harryju in Meghan priskrbel dom in varnost, ko sta se lani iz Kanade preselila v Los Angeles, in zvezda resničnostnih šovov Kim Kardashian.

"Zelo zelo bogati so postali zelo zelo bogatejši," je v intervjuju za Reuters Video News povedal direktor Forbesa Randall Lane. Medtem ko nekateri preštevajo svoje milijarde, je pandemija prvič v zadnjih dvajsetih letih povečala tudi število ljudi, ki živijo v revščini - bilo naj bi jih kar 150 milijonov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta