Pet ključnih oseb v Bidnovi vladi

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
20.01.2021 15:52
Kdo so ministri in funkcionarji, ki bodo v prihodnjih letih krojili usodo ZDA in sveta
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Joe Biden je imel čas, da izbere zveste sodelavce.
Reuters

Joe Biden, 46. predsednik ZDA, se je obdal s ljudmi, ki imajo dolgo politično kilometrino. Mnogi od njih so sodelovali že v vladi Baracka Obame (2008-2016), ko je bil Biden podpredsednik. Ker imajo demokrati večino v obeh domovih kongresa, predstavniškem domu in senatu, je vseh pet kandidatov, ki so potrebovali soglasje kongresnikov in senatorjev, dobili blagoslov.

Zunanje ministrstvo: Antony Blinken

Karierni diplomat, star 58 let. V vladi Baracka Obame je bil namestnik državnega sekretarja ter namestnik svetovalca in svetovalke za nacionalno varnost ZDA. Pomagala mu bo prva temnopolta veleposlanica ZDA pri ZN Linda Thomas Greenfield, katere položaj bo na kabinetni ravni. Analitiki predvidevajo, da bo ZDA vrnil k tradicionalni kompromisni zunanji politiki s poudarkom na močnih mednarodnih odnosih, ki jih je zadnji Trumpov zunanji minister Mike Pompeo zamenjal z grožnjami.

Obrambno ministrstvo: Lloyd Austin

Trumpova administracija se je na mnogih pozicijah naslanjala na upokojenega generala in vsaj pri obrambnem ministru Joe Biden sledi tej struji. Austin, 67-letni temnopolti general s štirimi zvezdicami, je poveljeval ameriški vojski v Iraku v letih 2010 in 2011, potem je postal namestnik šefa generalštaba in kasneje načelnik osrednjega poveljstva, znanega kot Centcom. Vojaške vrste je zapustil aprila 2016 in se zaposlil v zasebnem orožarskem podjetju.

Finančno ministrstvo: Janet Yellen

Prva ženska na čelu ameriške centralne banke Federal Reserve bo zdaj tudi prva ženska na čelu finančnega ministrstva. Letos bo dopolnila 75 let, znana pa je postala predvsem po uspešnem upravljanju državnih financ v veliki bančno-ekonomski krizi, ki se je pričela leta 2008 s propadom ameriške banke Lehman Brothers. S politiko se je spoznala že prej, v vladi predsednika Billa Clintona je bila ena glavnih ekonomistk. Uživa podporo tako demokratov kot republikancev.

Nacionalna varnost: Jake Sullivan

Star je komaj 44 let, pa bo zasedel enega najpomembnejših položajev, ki je po uradnem rangu morda nekoliko v senci, a v resnici pomembnejši od mnogih ministrstev. Svetovalec za nacionalno varnost je poleg šefa kabineta (chief of staff) Rona Kleina človek, ki sodeluje pri vseh pomembnih odločitvah. Sullivan ima za seboj že dolgo pot, bil je že svetovalec za nacionalno varnost Bidna, ko je bil ta še podpredsednik, in namestnik šefa kabineta zunanje ministrice Hillary Clinton.

Direktor Cie: William Burns

O osrednji obveščevalni agenciji Cia vlada prepričanje, da je nekakšna država v državi, vsekakor pa gre za službo, ki jo želi imeti vsak predsednik pod popolnim nadzorom - bolj ali manj uspešno. Novi direktor Cie bo po karierni vohunki Gini Haspel postal 64-letni diplomat Burns, ki je služboval tako pod demokratskimi predsedniki kot pod republikanskimi, bil je tudi veleposlanik v Rusiji in Jordaniji. Štejejo ga za enega glavnih avtorjev iranskega jedrskega sporazuma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta