(PISMO IZ KIJEVA) Rušijo šole in sežigajo knjige

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šola v Irpinu
Oleg Vasilevski

Leta 2019 so nogometni zvezdniki madridskega Reala Claude Makélélé, Edwin Congo in José Emilio Amavisca v okviru lokalnega liceja v Irpinu, prijetnem mestu poleg Kijeva, odprli svojo športno šolo. Vsi so bili tega zelo veseli, še posebej pa so ponosni na direktorja Stanislava Fedorova, ki je naredil veliko, da je licej Irpin št. 3 postal pravi dom za več kot 1700 učencev. Po 24. februarju 2022 je ta nogometna šola zaprta.

Kot je povedal Oleksandr Kučenko, namestnik vodje v vasi Velika Dimerka, ki je prav tako prekrižala pot ruskim napadalcem na Kijev, so okupatorji v eni od šol postavili svoj štab in bolnišnico, po osvoboditvi ozemlja pa so Rusi obe vaški šoli razstrelili. Zidovi šole so nedotaknjeni, vrtec pa je popolnoma uničen. "Nemogoče je nadaljevati izobraževalni proces, ne da bi obe zgradbi obnovili," je pojasnil Kučenko.

Ruska vojska je do zdaj popolnoma uničila 99 izobraževalnih ustanov, skoraj tisoč jih je poškodovanih.

Obiskal sem več mest in vasi v regiji Kijev. Tam, kjer so potekale bitke, je takoj jasno, da so bile šole in vrtci tarča ruskega vojaškega uničevanja. Četudi v vasi ali celem okrožju ni niti ene uničene stavbe, sta lokalna šola in vrtec obstreljena. Kamorkoli so šli ruski vojaki, so zažigali ukrajinske knjige o literaturi in zgodovini. Kjer so zavojevalci ostali, pa so se otroci prisiljeni učiti iz ruskih učbenikov. Tudi če pozabimo na to dejstvo, ki je še en dokaz genocida nad Ukrajinci, je treba opozoriti, da ukrajinski osnovnošolci niso samo prisiljeni pisati v ruščini, ampak tudi brati. Žal ne vemo, kako je z otroki, ki so jih prisilno deportirali v Rusijo. Več sto tisoč jih je.

Veliko proukrajinskih ravnateljev je odstopilo, ker niso želeli izvajati izobraževalnega procesa po ruskih programih. "Ponosen sem na naše učitelje, ki ne sodelujejo pri poučevanju po ruskih programih in izvajajo po spletu pouk v skladu z ukrajinskimi standardi. Še enkrat pozivam vse, naj ne poučujejo po ruskih programih, ker bo to razumljeno kot kolaboracionizem - za takšna dejanja pa se kazensko odgovarja," je stanje v državi komentiral ukrajinski minister za izobraževanje in znanost Sergij Škarlet.

Tri tedne po začetku nove faze vojne z Rusijo je učni proces v Ukrajini zastal. Vse šole, fakultete in univerze so zaprte. Otroci ne hodijo v vrtec. Mnogi učitelji, profesorji in vzgojitelji so zapustili svoje domove. Več kot pet milijonov Ukrajincev je v tujini, od tega polovica otrok. Enako število otrok je beguncev znotraj Ukrajine.

Vojna jim je vzela brezskrbno otroštvo.
Epa

Sredi marca je ministrstvo za izobraževanje skupaj z Googlom Ukrajina ustvarilo vseukrajinski spletni urnik. Interaktivni tečaji temeljijo na gradivu iz različnih virov, oddajajo pa jih predvsem na televizijskih kanalih in spletnih televizijskih platformah. Pouk se začne z minuto molka, s katero se po vsej državi spomnijo umrlih v oboroženi agresiji Ruske federacije, sledi psihološko svetovanje. Teden kasneje se je komunikacija z učitelji že vzpostavila. Prenovljen izobraževalni proces, kot ga priporočajo strokovnjaki, je za študente prilagojen tako, da teče čim bolj gladko. V okolju otroci ne bi smeli čutiti pritiska, kar pa je mogoče doseči tako, da se izogibamo negativnim ocenam in čim bolj zmanjšamo količino domačih nalog, ki so lahko dodatno breme. "Izobraževanje naj otroku pomaga, ne sme pa predstavljati dodatnega stresa in razloga za tesnobo," je pojasnil namestnik vodje kijevske mestne državne uprave Valentin Mondrivski. Žal danes vsi učitelji ne morejo v celoti zagotoviti gradiva v skladu s kurikulom, zato je vseukrajinski spletni urnik še vedno sestavni del izobraževanja.

Izobraževalni proces se nadaljuje v dvanajst tisoč izobraževalnih ustanovah, vanj pa je vključenih skoraj 90 odstotkov vseh zaposlenih v šolstvu pred obsežno rusko invazijo na šole. Več kot 450 izobraževalnih ustanov je na začasno okupiranem ozemlju, zato 81 tisoč šolarjev, ki so morali zapustiti svoje domove, šolanje nadaljuje v drugih regijah. "Otrok, ki je prišel iz Donecka, Luganska ali drugih regij, se lahko pridruži izobraževalnemu procesu v katerikoli šoli," je pojasnil Sergij Škarlet. Minister je dodal, da lahko ukrajinski otroci nadaljujejo šolanje v tujini pri svojih učiteljih ali na spletu. Zasebne šole omogočajo ukrajinskim otrokom brezplačno obiskovanje spletnega pouka tudi iz tujine.

Poleg šol pa v Ukrajini še naprej deluje 2500 vrtcev, ki uporabljajo elemente učenja na daljavo za delo z otroki in starši.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.