Pljuča Zemlje se dušijo v dimu

Amazonski pragozd, vitalen za delovanje ekosistema, nezadržno izginja zaradi sečnje dreves in najverjetneje podtaknjenih požarov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ogenj vsepovsod
Reuters

Največje pogozdeno območje na svetu, amazonski pragozd, nezadržno gori in se krči. "Najhujši požari deževnega gozda v zgodovini" in "to je apokalipsa", poročajo mediji. V ponedeljek je prebivalce brazilskih zveznih držav Amazonas in Rondonija presenetil gost dim, zaradi katerega niso videli ničesar. Dim so, tako poroča BBC, prinesli vetrovi, ki so razpihovali požare, ki divjajo v brazilskem pragozdu. Slednji je največja svetovna zakladnica biološke raznolikosti, dom daje tudi pripadnikom še neznanih plemen, ki jih ljudje, kot si predstavljamo sami sebe, sploh še nismo videli. Pozabiti ne gre niti, da se v Amazoniji razprostira največji deževni gozd na svetu, pri čemer ga je 60 odstotkov v Braziliji. Deževni gozd imenujejo tudi pljuča Zemlje in je izjemno pomemben pri blažitvi podnebnih sprememb - absorbira namreč velike količine ogljikovega dioksida.

Preslišani okoljevarstveniki

Število izbruhov požarov, zabeleženih v Amazoniji leta 2019, je eno največjih v zadnjih letih. Od januarja do 20. avgusta je bilo število požarov v regiji za 145 odstotkov večje kot v istem obdobju leta 2018, poročajo brazilski okoljevarstveniki. Tuji mediji govorijo o več kot 83-odstotnem porastu, samo letos naj bi bilo izbruhnilo več kot 72 tisoč požarov. A tudi podatki uradnega nadzornega sistema Deter, ki je bil vzpostavljen prav za nadzor krčenja pragozda, so jasni - največ požarov izbruhne v regijah, ki so že tako zabeležene kot kritične zaradi krčenja gozdov, torej ob kmetijskih površinah. Požar je namreč eno glavnih orodij, ki se uporabljajo za krčenje gozdov. Od desetih občin v regiji z največ razpisi ukrepov, ki jih je registriral sistem Deter (Inpe), jih je osem tudi na vrhu lestvice požarov.
Tako so denimo kmetje okoli sektorja BR-163 v začetku avgusta sporočili, da bodo pripravili dan požara, je poročal lokalni časnik Folha de Sao Paulo. Z usklajeno akcijo se je število požarov v regiji čez noč povečalo za 300 odstotkov. "Tisti, ki krčijo in uničujejo Amazonijo, spodbujajo govor in dejanja vlade predsednika Jaira Bolsonara, ki je, odkar je prevzel funkcijo, resnično razgradil okoljsko politiko države," pravi Danicley Aguiar iz kampanje Amazon pri okoljevarstveni organizaciji Greenpeace.
Še več, brazilska vlada je razgradila tudi tako imenovani amazonski sklad, namenjen ohranjanju amazonskega pragozda. Brazilski predsednik Bolsonaro je namreč želel kadrovati v skladu in je tako povzročil blokiranje donacij Norveške in Nemčije v višini 288 milijonov dolarjev, kar je močno skrčilo boj proti krčenju gozdov in požarom v Amazoniji, ki ga izvajajo organi brazilske javne uprave (zvezna, državna in občinska vlada), kar razkriva tudi strateški pomen Sklada za ohranjanje Amazonije. Bolsonaro je vse skupaj pospremil s komentarjem: "Norveška? Ali no tista država, ki pobija kite na severu? Naj Angela Merkel uporabi ta denar za pogozdovanje Nemčije!" Izgorevanje in podnebne spremembe delujejo v začaranem ciklu: večje ko so opekline pragozda, več je emisij toplogrednih plinov, in bolj ko se planet segreva, pogosteje se v svetu ponavljajo ekstremni dogodki, kot so večje suše. Krčenje gozdov poleg emisij neposredno prispeva k spremembi vzorcev padavin v regiji, kar podaljša sušno sezono, to pa dodatno vpliva na gozd, biotsko raznovrstnost, kmetijstvo in zdravje ljudi.

Država krivi vse, le sebe ne

Predsednik Bolsonaro seveda vidi krivce povsod drugod, samo v svoji politiki ne. Včeraj je za izbruh požarov preprosto okrivil nevladne okoljske organizacije. Tako se je odzval na val ogorčenja, ki ga je ognjeno uničenje v obsežnih delih pragozda sprožilo na spletnih družbenih omrežjih. V sredo je bilo največ objav na družbenem omrežju Twitter z oznako #PrayforAmazonas (Moli za Amazonijo). Kot sicer navaja francoska tiskovna agencija AFP, so bili nekateri izmed posnetkov stari, celo iz leta 1989, ali celo iz drugih držav, kot so ZDA in Indija, kar okoljevarstvenikom gotovo ni koristilo. Brazilski predsednik pa je navedel, da bi lahko bila za požare kriva kriminalna dejanja nevladnih organizacij, ki naj bi bile s tem skušale pritegniti pozornost nanj oziroma na brazilsko vlado, potem ko so jim skrčili sredstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta