Po nalogu Evropskega javnega tožilstva pridržali nekdanjega ministra v Plenkovićevi vladi

STA, Va
07.07.2022 13:29

Tomislava Tolušića bremenijo najmanj dveh kaznivih dejanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomislav Tolušić 
Profimedia

Hrvaški policisti so v Virovitici po nalogu Evropskega javnega tožilstva (EPPO) opravili preiskavo v družinski hiši Tomislava Tolušića, nekdanjega kmetijskega ministra in podpredsednika v vladi Andreja Plenkovića. Pridržali so dve osebi, poroča hrvaški spletni portal Index.hr.

Tolušića, ki je opravljal ministrske posle med letoma 2016 in 2019, bremenijo za najmanj dve kaznivi dejanji. Prvo kaznivo dejanje naj bi se bilo zgodilo med letoma 2020 in 2022, ko je Tolušić zaprosil za evropska sredstva v okviru natečaja ministrstva za kmetijstvo. Preiskovalci sumijo, da je tuji vinograd lažno prikazoval kot svojo kmetijsko površino, da bi za projekt, vreden 2,5 milijona kun (330.000 evrov), prejel 85 odstotkov nepovratnih sredstev iz evropskih skladov. Pri tem naj bi mu bil po mnenju preiskovalcev pomagal zaposleni na agenciji za plačila v kmetijstvu, ribolovu in ruralnem razvoju, ki so ga prav tako aretirali. Po neuradnih informacijah gre za višjega svetovalca iz področne pisarne v Virovitici Željka Ferenca.

Drugi primer se je zgodil v istem času, prav tako pa je povezan s podeljevanjem nepovratnih sredstev iz evropskih skladov. Vrednost projekta, s katerim se je Tolušić prijavil na natečaj, je znašala 4,5 milijona kun (600.000 evrov). Po pravilih natečaja je Tolušić moral dokazati, da lahko pokrije 50 odstotkov vrednosti projekta, da bi prejel 50 odstotkov nepovratnih sredstev iz evropskih skladov.

Preiskovalci sumijo, da je Tolušić lažno prikazal, da ima dovolj lastnih sredstev za projekt.

Skupno naj bi se v obeh primerih nezakonito okoristil za štiri milijone kun (530.000 evrov).

To ni prvo ukrepanje po nalogu Evropskega javnega tožilstva proti nekdanjim ministrom v Plenkovićevi vladi. Konec lanskega leta so zaradi suma goljufij na ministrstvu za regionalni razvoj in sredstva EU prijeli štiri osebe, tudi bivšo HDZ-jevsko ministrico Gabrijelo Žalac.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta