Po napovedi kandidature za predsednika: Ideja o Milanoviću je boljša od Milanovića

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
19.06.2019 21:49

Nekdanji hrvaški premier Zoran Milanović je po slabih treh letih odsotnosti napovedal vrnitev v politiko. Bil bi predsednik Hrvaške.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko se je ugibalo, ali bo Zoran Milanović kandidiral za predsednika Hrvaške, so mu ankete kazale drugi krog.  
EPA

Zoranu Milanoviću je uspelo z molkom narediti zelo veliko. Skoraj dve leti se je špekuliralo o njegovi kandidaturi, Milanović pa je molčal, puščal je, da čas dela zanj, in podpora mu je ves čas rasla. Vprašanje je, kaj se bo zgodilo zdaj, ko je spregovoril," politični analitik reškega Novega lista Denis Romac za Večer komentira najavljeni vstop bivšega hrvaškega premierja in prejšnjega predsednika SDP v predsedniško tekmo na Hrvaškem. Predvidoma konec tega leta bodo Hrvati spet volili predsednika/predsednico republike. Uradno je za zdaj napovedana kandidatura Zorana Milanovića in ve se, da bo ponovno kandidirala zdajšnja predsednica Kolinda Grabar Kitarović. Ali bo to kandidatura s podporo volivcev, še ni jasno, uradno Kitarovićeva še ni povedala, da gre še v eno predsedniško tekmo, je pa jasno, da bo, kljub vmesnim drugačnim špekulacijam, lahko računala na podporo vladajoče desnosredinske HDZ premierja Andreja Plenkovića.

Rešitelj? Res?

Zorana Milanovića, ki je iz aktivne politike odšel po porazu na parlamentarnih volitvah 2016, ko je zapustil tudi prvo mesto v stranki, je SDP že razglasila za svojega predsedniškega kandidata. Mimo ugibanj, da se bo v prve politične vrste poskušal vrniti kot neodvisni kandidat s čim manjšo prtljago. To omeni tudi Romac. Da se je nekdanji premier takoj, že na prvi tiskovni konferenci, ko je oznanil, da želi biti predsednik in s te funkcije predvsem simbolne moči "popraviti Hrvaško", distanciral od levice, "čeprav ga predsednik SDP Davor Bernardić predstavlja kot socialdemokratskega kandidata in kandidata levice".

Denis Romac: "Za geslo svoje kampanje je izbral 'predsednik z značajem', a vemo, da je prav Milanovićev zlovoljni in prepirljivi značaj njegov največji problem."  
Sergej Drechsler
Denis Kuljiš: "Poskušal bo dobiti desno volilno telo, in to bolj desno od desne sredine, ki podpira HDZ, Plenkovićevo vlado in Kolindo Grabar Kitarović."  
Tit Košir

Vprašanje baze in značaja

Milanović da je bil zmeraj evroskeptik. "Njegovo zadnje premiersko bilateralno srečanje je bilo z Davidom Cameronom, ki se je pripravljal za brexitski referendum. Začel je verbalne vojne s Srbijo, Bosno, Slovenijo in Madžarsko."
Poskušal bo dobiti desno volilno telo, prognozira Kuljiš, in to bolj desno od desne sredine, ki podpira HDZ, Plenkovićevo vlado in Kolindo Grabar Kitarović. "Ultralevičarji niso njegova publika, strankarski levičarji pa bodo naredili karkoli, samo da so korak bližje oblasti." Bernardić, Milanovićev "material" in naslednik na predsedniškem položaju v SDP, da ga podpira pogojno: če se odreče ljudem, "ki so Bernardića napadali po Milanovićevem naročilu".
"Ideja o Milanoviću kot izobraženem, odločnem in relativno mladem politiku je veliko boljša od realnega Milanovića," pa pravi Denis Romac: "Milanović antagonizira, pri ljudeh sproža izrazito deljene reakcije, ali ga imajo radi ali ga ne prenesejo. Za geslo svoje kampanje je izbral 'predsednik z značajem', a vemo, da je prav Milanovićev zlovoljni in prepirljivi značaj njegov največji problem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta