Po nasilju v Washingtonu: Mučne ure ameriške demokracije

Trumpizem še ne bo potonil s človekom, ki mu je dal ime.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podpredsednik Mike Pence, republikanec, ob Nancy Pelosi, predsednici predstavniškega doma, demokratki, tik pred kongresno razglasitvijo zmage Joea Bidna ob 3.45 po lokalnem času. 
EPA

Prizori nasilja v ameriškem kongresu so bili poveden - in skoraj pričakovan - konec temačnih štirih let ameriške politike, onečedene z vzponom in padcem Donalda Trumpa. Toda dogajanje v kongresu po tem, ko je policija nagnala protestnike, kaže, da trumpizem (še) ne bo potonil s človekom, ki mu je dal ime.

Trump je svojo politično kariero začel z napadom na temelje spodobnosti, končal pa z majanjem temeljev političnega sistema. "Nikoli ne bomo priznali poraza," je v sredo nagovoril privržence, ki so se z ameriškega podeželja zgrnili v Washington pred Belo hišo. Politične nasprotnike je označil za "sovražnike ljudstva", svoje podpornike pa za bojevnike. Podžigal jih je, naj se nehajo "bojevati kot boksar, ki ima roke zvezane za hrbtom". Večkrat jih je nagovarjal, naj odkorakajo nad kongres. Seveda je sledil marš horde na Kapitolski grič in prizori vdora v kongres so pretresli ZDA in osupnili svet. "To ste dobili, fantje," je besni republikanski senator Mitt Romney med vdiranjem množice v kongres vpil proti tistim svojim konservativnim kolegom, ki so Trumpovo klobko laži, izmišljotin in teorij zarot privalili na sedež ameriške demokracije, da bi z njo povozili sicer rutinsko potrjevanje novoizvoljenega predsednika. "To je povzročil predsednik, ta upor," je bil jasen eden redkih politikov na desnici, ki so javno opozarjali na nevarno početje Trumpa.

Ob nenehnem ponavljanju odhajajočega predsednika o prevarah in ukradenih volitvah ter spodbujanju, da naj se borijo proti goljufom, je bilo jasno, da bo v Washington pripotovala jezna množica. Spletni forumi so bili polni nasilnih sporočil in napovedi, da bodo zavzeli Kapitolski grič, če bo kongres "prezrl dokaze, da je Trump zmagal na volitvah". Predsednik je med volilno kampanjo pozval pripadnike skrajne desničarske skupine Ponosni fantje, naj bodo pripravljeni, ti so njegove besede razumeli dobesedno. Zato je bolj kot divjanje osupljivo, da se je to lahko zgodilo. Ko so v prestolnico prišli protestniki za pravice temnopoltih, je bil kongres zastražen z vrstami do zob zaščitenih in oboroženih policistov in pripadnikov zveznih agencij. Zdaj ga je kljub jasnim napovedim varovalo minimalno število policistov. Del dobro organiziranih in opremljenih protestnikov je zato zlahka vdrl čez barikade in nato v stavbo.

Ljudje, ki v množici svojo inteligenco vedno spustijo na najnižji skupni imenovalec, so jim sledili. Rezultat so štiri smrtne žrtve in nov črn madež na ameriški demokraciji.

Ježa na valovih jeze

Prizori divjanja so predrli jez političnega oportunizma, za katerim se je štiri leta skrivala velika večina republikanskih politikov. Pomagal je tudi torkov presenetljiv poraz stranke v drugem krogu senatnih volitev v Georgii, saj je pokazal na usihanje mobilizacijske moči Trumpa pri republikanskih volivcih. Vse to je omajalo strah in morda obudilo zatrte ostanke spodobnosti, da so se vendarle odrekli človeka, ki je leta rušil moralne meje ameriške politike, zadnje tedne pa neprenehoma ponavljal laži o goljufijah, zanikal ustavna pravila ter pritiskal na vladne uradnike, naj spremenijo rezultate volitev. Obsodil ga je njegov močni zaveznik v ozadju, vodja senatne večine Mitch McConell, začeli so se vrstiti odstopi visokih vladnih uradnikov. Republikanski poslanec Adam Kinzinger je javno pozval k uporabi 25. dopolnila ustave, ki omogoča odvzem pooblastil predsedniku, če ta ni zmožen opravljati svojega dela. To se skoraj zagotovo ne bo zgodilo, saj bi proces ob vseh ugovorih trajal dlje od slabih dveh tednov, kolikor je še preostalo do konca Trumpovega mandata.

Kongresniki so ponoči nadaljevali po navadi rutinski ritual demokracije in ob 3.45 po lokalnem času potrdili, da je zmagovalec novembrskih volitev demokrat Joe Biden. Toda precejšnja skupina republikanskih poslancev in senatorjev še naprej jezdi na jezi najbolj konservativnih Američanov. Tako je podprla tudi na sodiščih zavržene trditve o neveljavnih rezultatih v nekaterih zveznih državah.

To pa ne kaže samo na velik razkol v republikanski stranki, pač pa na nadaljevanje nevarnega populizma, zasnovanega na "lažeh o ukradenih volitvah", kot so zapisali tudi na skrajno konservativnih mnenjskih straneh časnika Wall Street Journal. Med razkolniki je poslanec iz Arizone Paul Gosar, ki so se ga pred dvema letoma zaradi skrajnih stališč odrekli lastni bratje in sestre, slovenski predsednik Borut Pahor pa mu je lani podelil zlati red za zasluge. Pa senatorja Josh Hawley in Ted Cruz, oba oportunistično računata, da bosta prevzela Trumpovo plamenico in vodenje najbolj konservativnega dela desnice.

Nevarne oznake

Nadaljevalcev nevarne politike ne briga, da podpihovanje jeze pelje do njenih izbruhov. Jasno je, da Trump ni sprožil načrtnih kulturnih vojn, ki so poglobile delitve Američanov, ampak jih je samo izkoristil ter dve medijski realnosti (ra)Združenih držav popeljal zelo blizu skrajnosti. Norost ameriškega političnega vsakdana je dosegla skoraj umetniško raven. Priča smo bili gledališču absurda, ko so si Trumpovi podporniki med vdiranjem v stavbo prek družbenih omrežij delili opozorila, da so med njimi provokatorji antife (ime protifašističnega gibanje je v ZDA postalo simbolna oznaka za nasilje levice). Slednje so že v sredo previdno ponavljali tudi večerni voditelji na konservativni televiziji Fox News, medtem ko so vrteli posnetke protestnikov s simboli najbolj desničarskih delov družbe.

Trumpovo izobčenje z družbenih omrežij je dobrodošla, a prepozna varovalka za zadnje dneve mandata. Toda za umirjanje razmer so nevarne tudi trditve, da so bili protestniki teroristi, kar je danes ponavljalo veliko ameriških medijev. Podobno, kot je bilo nevarno in pretirano označevanje protestov za enakopravnost temnopoltih za politični terorizem, kar pa so razširjali konservativni mediji. Oboje poglablja razkol in kaže, da so ZDA od celjenja družbe še daleč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta