Po osmih letih sodba za sestrelitev malezijskega letala nad Ukrajino

V. B.
17.11.2022 17:53

Trikrat dosmrtni zapor in ena oprostila sodba za smrt 298 ljudi. Obsojenci, vsi so se borili na strani ruskih separatistov, so v Rusiji ali nekje na ukrajinski fronti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boeing 777 je verjetno razpadel že v zraku, ko je tik ob njem eksplodirala ruska raketa.
Reuters

Nizozemsko sodišče je tri obtožene sestrelitve malezijskega potniškega letala nad Ukrajino julija leta 2014 spoznalo za krive umora 298 potnikov in članov posadke ter jih obsodilo na dosmrtno zaporno kazen, enega pa oprostilo. Sodnik Hendrik Steenhuis je dejal, da je po prepričanju sodišča letalo na letu MH17 zadela raketa vrste buk, pripeljana iz Rusije in izstreljena s polja blizu kraja Pervomajsko. Tisto ozemlje je bilo tedaj pod nadzorom proruskih separatistov. Sodišče je spoznalo za krive Rusa Sergeja Dubinskega in Igorja Girkina ter Ukrajinca Leonida Harčenka. Rusa Olega Pulatova, edinega, ki je imel v procesu pravno zastopstvo, so oprostili obtožb. Sodbo so izrekli v odsotnosti obtožencev, ki niso hoteli sodelovati v dve in pol leti trajajočem sodnem procesu na Nizozemskem. Četverica je sicer na prostosti in naj bi bila v Rusiji, Girkin z vzdevkom Strelkov pa naj bi nedavno vrnil na bojišča v Ukrajini.

Sodišče sicer ni moglo ugotoviti, kdo je ukazal izstrelitev rakete na letalo, je pa opozorilo, da rakete buk ni mogoče izstreliti pomotoma. Sodniki so tudi ovrgli navedbe obrambe, da so obtoženi mislili, da gre za vojaško letalo. Izključili so tudi možnost, da je šlo pri strmoglavljenju letala za nesrečo.

Sojenje je bilo v Amsterdamu, saj je bilo med žrtvami kar 193 Nizozemcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta