Po prisilni prizemljitvi letala in aretaciji: V solzah izrečeno priznanje

ZUR
04.06.2021 14:21
V dolgem intervjuju je beloruski disident Roman Protasevič potrdil svojo vlogo pri organizaciji protestov in se pokesal za svoja dejanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roman Protasevič med intervjujem
BBC

Beloruski novinar Roman Protasevič, ki so ga po prisilnem pristanku letala 23. maja aretirali v Minsku, je v solzah nastopil na državni televiziji. V intervjuju je priznal organizacijo protivladnih protestov in pohvalil delo beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. A njegova družina je prepričana, da je govoril pod prisilo in da je njegovo zdravstveno stanje zelo slabo, na njegovih zapestjih so bile vidne rane od mučenja.

Priprti 26-letni novinar in aktivist je bil do lani urednik opozicijskega kanala Nexta v aplikaciji Telegram, ki ima 1,2 milijona naročnikov, lani pa so ga beloruske oblasti uvrstile na seznam ljudi, vpletenih v teroristične dejavnosti. V intervjuju, objavljenem v četrtek zvečer, je Protasevič priznal, da je poskušal strmoglaviti Aleksandra Lukašenka in da se je prostovoljno odločil za intervju. Potrdil je, da je veliko kritiziral Lukašenka: "Začenjam razumeti, da dela naš predsednik dobro, in zagotovo ga spoštujem." Njegov oče Dmitrij je ob tem za tiskovno agencijo AFP povedal, da je bilo zelo boleče gledati ta intervju. "Sina dobro poznam in verjamem, da česa takega ne bi nikoli rekel. Zlomili so ga in prisilili, da je to povedal." Četrtkov intervju je bil Protasevičev tretji nastop na državni televiziji, odkar je pridržan, v enem od njih pa je dejal, da opozicija nima koristi od pozivanja k nadaljnjim uličnim protestom.

Novinar je soočen z resnimi obtožbami, saj ga lahko za povzročitev množičnih nemirov kaznujejo s 15 leti zapora, za terorizem je predvidena tudi smrtna kazen. Protaseviča in njegovo dekle Sofijo Sapega je policija odpeljala z letališča, zaradi njune aretacije pa se je Evropska unija prejšnji mesec dogovorila o sankcijah Belorusiji, tudi o prepovedi uporabe njenega zračnega prostora in letališč. "Ne bomo dovolili, da bi nekdo igral rusko ruleto z življenjem nedolžnih civilistov," je dejal vodja Sveta EU Charles Michel. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je incident opisala kot napad na demokracijo. Pridržani novinar Protasevič pa je v četrtkovem nastopu za belorusko državno televizijsko postajo ONT priznal krivdo. "Odkrito priznam, da sem ljudi pozival k protestom, šel 9. avgusta na ulice in s tem kršil 342. člen beloruskega kazenskega zakonika, ki govori o organizaciji obsežnih nesankcioniranih protestov.“ Toda, mimogrede, Protasevič je že pred slabima dvema letoma pobegnil na Poljsko in odtlej menda ni več stopil na beloruska tla.

Kritiki vlade dolgoletnega predsednika Lukašenka verjamejo, da je Protasevič na televiziji nastopil pod prisilo. Da je novinar talec režima, je v četrtek tvitnil tudi Franak Viačorka, novinar in svetovalec beloruske opozicijske kandidatke Svetlane Tihanovske. "Boleče je gledati njegove izpovedi. Njegovi starši so prepričani, da ga mučijo. To ni Roman, ki ga poznam. Ta človek na televiziji je talec režima in narediti moramo vse, da njega in 460 političnih zapornikov izpustijo," je še zapisal Viačorka. Pred kamero se je Protasevič v solzah večkrat zlomil in ponavljal, da se nikoli več ne želi ukvarjati s politiko. "Veliko sem premišljeval o sebi. Nikoli več se ne želim vpletati v politiko, v kakršnekoli umazane igre in obračune. Upam, da bom lahko vse napake popravil in imel navadno, mirno življenje, se nekega dne poročil in postal oče," je svoje majavo priznanje zaključil opozicijski aktivist.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta