Pobijal ljudi na paradi

ZUR
05.07.2022 12:30

Blizu Chicaga, v premožnem mestecu Highland Park, je strelec uničil praznovanje ameriškega dneva neodvisnosti, pobil vsaj šest ljudi, policija pa ga je uspela prijeti šele po dolgih urah bega

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odvržena ameriška zastava na cesti v Highland Parku, kjer je parado ob dnevu neodvisnosti prekinil množični strelski napad
Cheney Orr

Po več urah lova so policisti pri mestu Lake Forest v Illinoisu aretirali 22-letnega Roberta Crima, ki je osumljen strelskega napada na parado v ponedeljek ob ameriškem dnevu neodvisnosti v bogatem mestu Highland Park blizu Chicaga. Pod streli je mrtvih obležalo pet ljudi, še en ustreljeni je ranam podlegel kasneje, ranjenih pa je bilo okoli 30 ljudi. Kot piše New York Times, jih ima kar 25 od njih strelne rane, drugi so se poškodovali pri begu.

Po poročanju mreže CNN je bil to že 308. množični strelski napad v ZDA letos. CNN pri tem navaja statistiko neprofitne organizacije Gun Violence Archive, ki množični strelski napad opredeljuje kot napad, v katerem so bile zaradi strelnega orožja ranjene ali so umrle najmanj štiri osebe, ki niso strelec.

Crimo se je peljal z avtomobilom po Lake Forestu, ko ga je opazil policist in ga je skušal ustaviti. Osumljenec je poskušal pobegniti, vendar so ga po krajšem pregonu uspeli ujeti. Aretaciji se ni upiral. Crimo je nekaj ur pred tem že uničil praznovanje dneva neodvisnosti širšemu območju okrog Chicaga, saj so po napadu v Highland Parku v okolici odpovedali vse parade in tudi praznične ognjemete.

Preiskava je doslej odkrila, da se je Crimo po lestvi povzpel na vrh ene od trgovin pri glavni ulici, kjer je potekala parada. Od tam je malo po deseti uri po krajevnem času začel streljati s puško. Udeleženci in obiskovalci parade so najprej mislili, da pokajo praznične petarde, nato pa je izbruhnila panika. Naključno naj bi po udeležencih in gledalcih parade enega za drugim izstrelil od 20 do 25 nabojev. Policija je sicer hitro ukrepala, a ji je strelec pobegnil, vendar je bil na strehi pustil puško. Policija jo je našla in uspela ugotoviti serijsko številko, ki bi jo pripeljala do prodajalca in s tem verjetno tudi do kupca. Kot rečeno, so ga nato, po več kot osmih urah bega, kot piše Chicago Sun Times, do večera le ujeli. Motiv za napad še ni znan.

V bolnišnice so sprejeli najmanj 26 ranjenih ljudi, med njimi štiri ali pet otrok, je dejal zdravnik v bolnišnici Highland Park Brigham Temple, od teh so jih 19 po krajšem zdravljenju lahko odpustili domov. Med ranjenimi so bile osebe, stare od osem do 85 let, poročajo ameriški mediji. Vseh šest smrtnih žrtev so bili odrasli.

Gre za še enega v nizu napadov s strelnim orožjem v ZDA, piše slovenska tiskovna agencija STA, ki pa tokrat toliko bolj odmeva, ker je Highland Park zelo premožno mesto s povprečnim letnim dohodkom na prebivalca v višini 90.000 ameriških dolarjev. Predsednik Joe Biden je pred desetimi dnevi sicer podpisal prvo orožarsko reformo v ZDA po 30 letih, ki pa ne prinaša ključnih sprememb zakonodaje.

V odzivu na novi napad je Biden izrazil zgroženost nad novim primerom nesmiselnega nasilja z orožjem. Illinoisu in Highland Parku je ponudil zvezno pomoč. Spomnil je, da je pred kratkim podpisal omenjeno reformo, a dodal, da je treba storiti še več.

Ne dolgo nazaj sta odmevala strelska napada v Buffalu v New Yorku, kjer je 18-letni rasist pobil deset temnopoltih ljudi, in v teksaškem Uvaldeju, kjer je prav tako 18-letnik pobil 19 osnovnošolcev in dve učiteljici. (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta