Podjetje Fisker, ki je proizvajalo avtomobile v graški Magni, v stečaj

S.K.L.
18.06.2024 15:42

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov je po neuspelem poizkusu lastniškega vstopa enega od svetovnih avtomobilskih proizvajalcev v ZDA vložil zahtevo za zaščito pred upniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V graški Magni so načrtovali proizvodnjo 50 tisoč avtomobilov Fisker Ocean letno, a so jih izdelali manj kot deset tisoč, dobavili pa okoli 4500.
Reuters

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Fisker je po poročanju avstrijskih medijev v ponedeljek vložil zahtevo za zaščito pred upniki. Kot razlog je navedel visoko inflacijo in težave s proizvodnjo. "Tako kot druga podjetja v industriji električnih vozil smo se soočili z različnimi tržnimi in makroekonomskimi preglavicami, ki so vplivale na našo sposobnost učinkovitega delovanja," so pojasnili v podjetju. Trenutno so v pogovorih z upniki o prodaji premoženja.

Spomnimo, da je graška Magna Steyr že marca letos ustavila proizvodnjo modela električnega športnega terenskega vozila Ocean, zaradi česar je delo na tem projektu izgubilo 500 zaposlenih. Sprva so načrtovali proizvodnjo do 50 tisoč avtomobilov letno, a so jih doslej izdelali manj kot deset tisoč dobavili pa okoli 4500. Magna pa je bila tudi ob okoli 300 milijonov evrov vreden lastniški delež. 

Podjetje, ki ga je ustanovil danski avtomobilski oblikovalec Henrik Fisker, je bilo ob združitvi s hčerinsko družbo investicijskega podjetja Apollo še leta 2020 ocenjeno na 2,9 milijarde dolarjev. Henrik Fisker je v februarja objavljenem intervjuju dejal, da je bilo leto 2023 zanje zelo zahtevno, k čemur so med drugim prispevali zamude pri dobavah sestavnih delov, pomanjkanje delovne sile in visoka inflacija. Kot kaže so tudi pogajanja  s svetovnimi proizvajalci avtomobilov za prevzem podjetja in nadaljevanje proizvodnje, padla v vodo. Še najbliže sklenitvi posla je bil japonski Nissan. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta