Pogajanja o premirju: V Egipt tudi predstavniki Hamasa

STA, J.K.
24.08.2024 10:59

Vse je odvisno od pritiska ZDA na Netanjahuja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V Kairu se nadaljujejo pogajanja o premirju v Gazi. Palestinsko gibanje Hamas je sporočilo, da tja pošilja delegacijo, a ta ne bo neposredno sodelovala pri pogovorih. ZDA so pred tem v petek zatrdile, da je bil pri pogajanjih dosežen napredek.

Po navedbah Bele hiše se pogajanj v Kairu poleg predstavnikov izraelskih obveščevalnih in varnostnih agencij udeležuje tudi vodja ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns. Egiptovski vir je za AFP dejal, da na pogovorih sodelujeta še vodji egiptovske in katarske obveščevalne agencije.

Predstavniki Hamasa se tokratnih pogajanj v Kairu ne udeležujejo, so pa danes sporočili, da so v egtiptovsko prestolnico poslali delegacijo, ki se bo sestala s predstavniki egiptovske obveščevalne agencije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

EPA

Po navedbah egiptovskega vira se bo najobsežnejši krog pogajanj odvil v nedeljo, preboj pri pogajanjih pa lahko po poročanju AFP, ki se sklicuje na egiptovski vir, pričakujemo, če bodo ZDA izvedle dovoljšnji pritisk na izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

"Pri pogajanjih je bil dosežen napredek. Sedaj je ključno, da obe strani stopita skupaj in sodelujeta pri uresničitvi," je v petek dejal predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby. Po njegovih navedbah so bila pogajanja "konstruktivna", namige o "skorajšnjem propadu" diplomacije pa je označil za netočne. V petek so po telefonu o pogajanjih pogovarjali tudi ameriški predsednik Joe Biden, egiptovski predsednik Abdel Fatah al-Sisi in katarski šejk Tamim bin Hamad Al-Tani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta