(POGLED) Talca preteklosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Carl Bildt
Arhiv Večera

Ob nedavni zaostritvi napetosti med ZDA in Iranom je ameriški predsednik Donald Trump na twitterju sporočil, da je pripravljen bombardirati "52 iranskih tarč" - te naj bi predstavljale 52 ameriških talcev, ki so jih Iranci zajeli pred leti. Nekatere od teh tarč, je dodal, so "zelo pomembne za iransko kulturo". S tem je namignil, da je pripravljen napasti kraje, ki so del iranske kulturne dediščine.
Iz tega Trumpovega tvita je razvidno, da je vsa njegova politika do Irana zakoreninjena globoko v preteklosti, kot da so današnji ukrepi zapozneli odgovor na že davno prizadejane rane. Če je to res, ima njegova administracija veliko skupnega z iranskim režimom, ki prav tako nenehno premleva resnične in namišljene rane iz preteklih časov. Ne nazadnje Iranci (in mnogi drugi) opozarjajo ad nauseam, da so ZDA stale za državnim udarom leta 1953, s katerim je bil odstavljen demokratično izvoljeni premier Mohamed Mosadek ter vzpostavljen režim šaha Mohameda Reze Pahlavija, ki je bil nato strmoglavljen med islamsko revolucijo leta 1979. Iranci prav tako vedno znova izpostavljajo, da so ZDA v osemdesetih letih preteklega stoletja pomagale Sadamu Huseinu v neusmiljeni iraški vojni proti Iranu.

Ameriški predsednik Donald Trump
Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta