Poljski avtoprevozniki krepijo protestne blokade na meji z Ukrajino

STA, A.L.
23.11.2023 15:02

Poljski avtoprevozniki nadaljujejo protestne blokade transporta na več mejnih prehodih vzdolž meje z Ukrajino, zahtevajo omejitve uvoza blaga iz vzhodne sosede in opozarjajo na nelojalno konkurenco.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protestu tovornjakarjev so se danes pridružili tudi kmetje v vasi Medyka na jugovzhodu Poljske, ki trdijo, da jih je močno prizadelo znižanje cen žita zaradi uvoza iz Ukrajine.
Reuters

Njihovim protestom so se sedaj pridružili še kmetje, kolone tovornjakov na mejah pa so ponekod dolge več kot deset kilometrov.

Poljski avtoprevozniki so v začetku meseca na treh mejnih prehodih vzdolž približno 530 kilometrov dolge poljsko-ukrajinske meje vzpostavili protestne blokade, zaradi katerih trenutno v dolgih kolonah trenutno skupno stoji približno 2300 tovornjakov, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Avtoprevozniki so prepričani, da Ukrajina prevzema poljski trg, kar škodi njihovemu poslu. Pawel Ozygala, vodja stavkovnega odbora v obmejnem mestecu Dorohusk, je za britanski BBC pred dnevi ocenil, da je njegovo podjetje zaradi odprave omejitev uvoza iz Ukrajine doslej izgubilo okrog 100.000 evrov. "Podpiramo Ukrajino, vendar moramo misliti na svoje družine," je dejal.

Protestu tovornjakarjev so se danes pridružili tudi kmetje v vasi Medyka na jugovzhodu Poljske, ki trdijo, da jih je močno prizadelo znižanje cen žita zaradi uvoza iz Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP. S tem je sedaj delno ali v celoti blokirana polovica od skupno osmih prehodov na meji med Poljsko in Ukrajino.

Ob tem narašča tudi nezadovoljstvo med ukrajinskimi vozniki tovornjakov, ki so že več kot deset dni ujeti v kolonah pred mejnimi prehodi ob vse nižjih temperaturah in slabih higienskih razmerah, na kar opozarjajo tudi oblasti v Kijevu. Organizatorji blokad, ki imajo do januarja veljavno dovoljenje za izvajanje protestov, sicer dovoljujejo prehod osebnim avtomobilom, vozilom, ki prevažajo potnike, ter dostavo humanitarne in vojaške pomoči v Ukrajino.

Medtem ob sodelovanju Bruslja še vedno potekajo pogajanja med Varšavo in Kijevom, da bi našli dokončno rešitev za nastale razmere, vendar za zdaj brez uspeha. Ukrajina med drugim kot pogoj za nadaljevanje pogajanj zahteva odpravo blokad, vendar se poljski protestniki za zdaj ne nameravajo umakniti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta