Poročilo: Grozoviti primeri poniževanja vojnih ujetnikov. Nad njimi so se izživljali z elektrošoki

STA, Va
15.11.2022 14:59

V zadnjih mesecih je delegacija Združenih narodov opravila intervjuje s 159 vojnimi ujetniki, ki so jih zajele ruska vojska ali katera od oboroženih skupin, povezanih z Rusijo, ter s 175 ljudmi v ukrajinskem ujetništvu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Tako ukrajinski kot ruski vojni ujetniki so bili podvrženi zlorabam in mučenju, je ob predstavitvi poročila dejala Matilda Bogner, vodja delegacije Združenih narodov za človekove pravice v Ukrajini. Dodala je, da je slaba obravnava vojnih ujetnikov bolj "sistematična" na ruski strani.

Strokovnjakom ZN je v skladu z mednarodnim pravom le ukrajinska stran omogočila pogovore z njihovimi vojnimi ujetniki, medtem ko so se z zajetimi Ukrajinci lahko pogovarjali le po njihovem odpustu iz zapora. Poročilo vključuje podrobna pričevanja teh ljudi.

V zadnjih mesecih je delegacija opravila intervjuje s skupno 159 vojnimi ujetniki, vključno z 20 ženskami, ki so jih zajele ruska vojska ali katera od oboroženih skupin, ki so povezane z Rusijo. Pogovarjali so se tudi s 175 ljudmi v ukrajinskem ujetništvu.

Matilda Bogner je ugotovitve v Ženevi predstavila prek videopovezave iz Kijeva. V opisih pričevanj je izpostavila grozovite primere pretepanja in poniževanja ujetnikov in izživljanja nad njimi z elektrošoki.

Poudarila je nujnost terjanja odgovornosti za ta dejanja in pozdravila več preiskav, ki jih je Ukrajina sprožila proti pripadnikom lastnih oboroženih sil, ki jih sumijo nadlegovanja vojnih ujetnikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta