Poroka, ki spravlja v obup japonsko cesarsko družino: Ljubezen pred krono

ZUR
25.10.2021 15:34
Japonska princesa Mako, ki se bo poročila s pripadnikom "nižjega stanu", bo izstopila iz kraljeve družine, postala bo navadna državljanka in se preselila v ZDA.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Princesa Mako in Kei Komuro med zaroko Foto: EPA
Epa

Njuna ljubezenska zgodba ima vse značilnosti moderne kraljeve pravljice: japonska princesa Mako je zaradi poroke z ambicioznim odvetnikom Keiem Komurom pripravljena zapustiti kraljevo palačo in se preseliti v New York, da bi si tam s soprogom ustvarila novo življenje. Toda odkar sta princesa Mako in Kei Komuro leta 2017 oznanila zaroko, njuno razmerje spremljajo škandali, neodobravanje javnosti in tabloidna mrzlica. Vseeno se bosta jutri precej nekraljevsko poročila.{infobox-quote_full}174975{/infobox-quote_full}

​Sin samohranilke in princesa

Nekateri Japonci namreč menijo, da sin samohranilke, ki ne izvira iz plemiške družine, preprosto ni vreden princese. Ko je pretekli mesec dopotoval na Japonsko, z lasmi, spetimi v čop, niso mogli skriti svojega prezira. Tabloidi so objavljali z vseh kotov posnete fotografije njegovega čopa, nekateri so ga celo primerjali s pričesko samurajev, starodavnih japonskih bojevnikov. Na družbenih medijih so nekateri uporabniki pohvalili njegov novi videz, medtem ko so drugi menili, da ni primeren za ženina kraljeve neveste.

V čop speti lasje na Zahodu ne bi nikoli izzvali takega razburjenja, toda na Japonskem se od ljudi pričakuje, da so njihova dejanja in besede v skladu z njihovim družbenim statusom. Japoncem se je zdelo, da je Komuro s svojim čopom kljuboval pričakovanjem japonske družbe, je za CNN pojasnila Hitomi Tonomure, profesorica ženskih študij in študij spolov na Univerzi v Michiganu. "Če bi bil pevec ali umetnik, s tem ne bi bilo nič narobe, toda ljudje so menili, da tak videz ni primeren niti za odvetnika niti za človeka, ki bi se rad poročil s pripadnico kraljeve družine.“

Komuro si je dal čop pred poroko sicer odrezati, toda s tem zadeve še ni bilo konec. Medtem ko večino kraljevskih porok zaznamujeta razkošje in medijski pomp, sta se princesa Mako in njen izbranec na hitro poročila v matičnem uradu. Nato bo Mako izstopila iz kraljeve družine, postala navadna državljanka in se preselila v ZDA. Po besedah nekaterih opazovalcev kraljevih družin očitno živimo v času, ko se manj pomembni člani kraljevih družin niso več pripravljeni podrejati zastarelim pravilom, ki določajo, kaj lahko počnejo in s kom se lahko poročijo. Mnogi izkušnjo princese Mako in Komura glede tega primerjajo z zgodbo Meghan Markle in britanskega princa Harryja.{api_embed_photo}719913{/api_embed_photo}

​Raj za tabloide

Princesa Mako, ki je preteklo soboto dopolnila 30 let, je nečakinja cesarja Naruhita in je odraščala na japonskem dvoru. Kot prvorojena vnukinja nekdanjega cesarja in cesarice je hitro osvojila srca Japoncev. Njeno vedenje je bilo brezhibno, ljudje so v njej videli popolno plemkinjo. Princesa naj bi pozneje skupaj z drugimi pripadniki premožne elite obiskovala zasebno univerzo Gakušuin, vendar se je raje odločila za študij umetnosti in kulturne dediščine na Mednarodni krščanski univerzi v Tokiu. Tam je spoznala Komura, ki se je rodil samo tri tedne pred njo, toda v precej manj premožni družini. Komura je vzgajala mama samohranilka, očeta in stare starše je izgubil že kot otrok. Potem ko je leta 2014 diplomiral na Mednarodni krščanski univerzi, je delal pri odvetniški firmi v Tokiu, preden je pridobil štipendijo za študij prava na pravni fakulteti Fordham v New Yorku. Princeso Mako je študij popeljal v drugo smer. Leta 2014 je odšla na študentsko izmenjavo na univerzo v Leicestru v Veliki Britaniji, nato pa je opravila magisterij s področja umetnostnih muzejev in galerij. Kmalu zatem sta s Komurom znova postala par in leta 2017 sta naznanila zaroko. Princesa Mako je dejala, da jo je Komuro osvojil s svojim "nasmehom, tako sijočim kot sonce". Pozneje je v njem prepoznala "odkritega, odločnega in marljivega človeka z velikim srcem".

Na začetku je bilo vse videti lepo in prav, toda nato so se začele težave. Par se je nameraval poročiti že leta 2018, a poroko sta bila prisiljena prestaviti, po besedah predstavnikov kraljeve hiše zato, ker ni bi bilo dovolj časa za priprave, čeprav naj bi bil pravi vzrok škandal zaradi neporavnanih dolgov, v katerega naj bi bila vpletena ženinova mama. Škandal je bil za tabloide povod, da so začeli brskati po Komurovi preteklosti, in že kmalu so ga označili za zaupanja nevrednega človeka, ki mu gre samo za denar.

Naključno srečanje bodočega soproga običajno ni način, ki bi bil med pripadniki japonske kraljeve družine pogost. Soprogi so običajno skrbno izbrani znotraj tradicionalnih krogov, s katerimi se druži japonsko plemstvo. Poleg tega na Japonskem še vedno prevladuje prepričanje, da mame samohranilke niso sposobne ustrezno vzgojiti svojih otrok.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta