(PORTRET TEDNA) Paschal Donohoe: Preudaren zagovornik posebnih davčnih dogovorov

Darja Kocbek Darja Kocbek
18.07.2020 09:00

Irski finančni minister v tekmi za vodenje evroskupine ni veljal za favorita. Funkcijo je prevzel deset let po tem, ko je bila njegova država pred bankrotom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Imenovanje Donohoeja za vodjo evroskupine na Irskem velja za priznanje za uspešen izhod države iz krize. 
Paschaldonohoe.ie

Paschal Donohoe (45 let) ima v svojem življenjepisu kot prvo službo naveden položaj direktorja prodaje in marketinga v mednarodnem koncernu Procter & Gamble v Združenem kraljestvu in ZDA. Kateri so interesi mednarodnih koncernov, do danes ni pozabil, čeprav je od leta 2011 politik. Od sredine leta 2017 je irski minister za finance, v ponedeljek je za dve leti in pol prevzel vodenje evroskupine. V tekmi za ta položaj je v drugem krogu kot kandidat največje evropske politične družine, konservativne Evropske ljudske stranke (EPP), premagal špansko finančno ministrico Nadio Calvino iz vrst socialdemokratov, ki je veljala za favoritinjo. Tretji kandidat je bil Luksemburžan Pierre Gramegna, ki se je po prvem krogu umaknil iz tekme.
Donohoe, ki so ga na socialnih omrežjih poimenovali "preudarni Paschal", je postal vodja evroskupine deset let potem, ko bila je Irska pred bankrotom in je potrebovala pomoč iz evropskega reševalnega sklada. O pogojih za pridobitev te pomoči je imela eno ključnih besed evroskupina. Irska je bila za Grčijo druga članica evroobmočja in EU, ki se je po finančni krizi leta 2008 znašla pred finančnim zlomom in je potrebovala pomoč iz evropskega reševalnega sklada. Imenovanje Donohoeja za vodjo evroskupine na Irskem velja za priznanje za uspešen izhod države iz krize.
Novinarji britanskega Economista pa ugotavljajo, da je Irska v zadnjih letih diplomatska velesila. Junija je v tekmi za sedež v Varnostnem svetu premagala Kanado, nekdanji guverner irske centralne banke Philip Lane je glavni ekonomist Evropske centralne banke (ECB), ene glavnih evropskih institucij. Phil Hogan je evropski komisar za trgovino, to je eno od redkih področij, kjer ima Evropska komisija več besede kot države članice.

Zagovornik irskega davčnega modela

V Bruslju pa imenovanje Donohoeja za vodjo evroskupine vidijo kot poraz štirih največjih članic evroobmočja Nemčije, Francije, Italije in Španije, ki so javno podpirale Španko Nadio Calvino. Irec, ki je imel po poročanju portala Politico tudi podporo Slovenije, je po pisanju STA vseskozi veljal za kompromisnega kandidata, zunaj nasprotnih taborov severa in juga. Tudi sam se vidi kot graditelja mostov. Iskal bo kompromise med klubom bogatih članic, ki ga vodi Nizozemska in podpira varčevalne ukrepe, in južnimi članicami na čelu z Italijo in Španijo, ki pričakujejo solidarnost bogatih članic, saj je koronakriza že druga kriza v zadnjih desetih letih, ki jih je bistveno bolj prizadela kot bogate članice.

Postal je novi glavni govorec evroskupine, on je tisti, ki določa dnevni red zasedanj in vodi razprave.
Paschaldonohoe.ie

Četrti vodja evroskupine

Prav tako ni naklonjen načrtom za evropsko obdavčitev tehnoloških velikanov, ki jo Evropska komisija in Evropski parlament vidita kot enega od virov za odplačilo dolga, ki ga bo Evropska komisija najela v imenu držav članic in jim ga razdelila za okrevanje gospodarstva po koronakrizi. Ta nenaklonjenost prav tako ni presenečenje, saj imajo na Irskem zaradi posebnih dogovorov, ki jim omogočajo sramotno nizko obdavčitev, evropski sedež največji ameriški tehnološki velikani Google, Facebook in Apple. Za slednjega, ki plačuje davek od dohodkov pravnih oseb po stopnji 0,005 odstotka, je Evropska komisija od irske vlade leta 2016 zahtevala, da od njega izterja za 13 milijard evrov premalo plačanega davka. Irska vlada je ta sklep skupaj z Applom izpodbijala na Sodišču EU. Splošno sodišče EU jima je v tem tednu dalo prav in razveljavilo sklep Evropske komisije. Čeprav postopek še ni končan, saj se Evropska komisi- ja lahko pritoži na Sodišče EU, ki je najvišje sodišče v EU, je ta sodba no- vemu vodji evroskupine dala doda- no moč v nasprotovanju obdavčitvi tehnoloških koncernov in nasploh pri podpiranju ugodnih davkov za mednarodne koncerne. Irec je za Luksemburžanom Jean-Claudom Junckerjem, Nizozemcem Jeroenom Dijsselbloemom in Portugalcem Ma- riem Centenom četrti vodja evro- skupine. Med njimi samo Centeno ni iz države članice, ki z mednarodnimi koncerni sklepa posebne pogod- be, s katerimi jim v slogu davčnih oaz omogoča, da v primerjavi z običajnimi državljani in podjetji plačujejo sramotno nizke davke.

Vojna zvezd in mir

Evroskupina je neformalno telo, ki ga sestavljajo finančni ministri 19 držav z evrom in se sestaja enkrat na mesec dan pred zasedanjem finančnih ministrov vseh 27 članic EU. Formalno ne sprejema odločitev. Dejansko pa so ti sklepi prihodnji dan brez razprave sprejeti na zasedanju vseh finančnih ministrov. Če je potrebno glasovanje, odločajo le ministri iz držav z evrom. Ker vse poteka za zaprtimi vrati, evroskupini zlasti poslanci Evropskega parlamenta in nevladne organizacije očitajo netransparentnost. Znana je postala šele 20 let po nastanku s krizo leta 2008, ko so bile na njenih sejah dogovorjene ključne zahteve za varčevanje, ki jih je od kriznih držav na čelu z Grčijo zahtevala trojka mednarodnih posojilodajalcev.

Paschaldonohoe.ie
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta