Poslanci madžarskega Fidesza pri izhodnih vratih iz Evropske ljudske stranke

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
03.03.2021 05:00
V Evropski ljudski stranki, največji v Evropskem parlamentu, so se očitno naveličali madžarskega premierja Viktorja Orbana in njegovih poslancev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viktor Orban sporoča Madžarkam: "Rojevajte nam otroke!"
EPA

Četudi v svetu velja, da je politika umetnost možnega, se zdi le malo verjetno, da se največja politična grupacija v Evropske parlamentu, Evropska ljudska stranka (EPP), z današnjim dnem ne bo zmanjšala za enajst poslancev madžarske stranke Fidesz premierja Viktorja Orbana. Stranka s svojim voditeljem, ki je med zmernimi konservativci dobila status skrajno desne, je v EPP sicer že dve leti nekakšen grdi raček; zaradi lomastenja po demokratičnih vrednotah na Madžarskem in zmerjanja vseh, ki jim niso všeč, so v EPP pred slabima dvema letoma, 30. marca 2019, zamrznili članstvo. A zdaj se zdi, da bodo stopili še korak naprej in Fidesz oziroma njegovih enajst poslancev izključili iz EPP - če ne bodo prej odšli sami. Toda EPP bo kljub temu ostala najmočnejša politična skupina v Evropskem parlamentu - če fideszovci odidejo, bo še zmeraj imela 175 poslancev, torej več kot Socialisti in demokrati S&D, ki jih imajo 147, in Renew Evrope, prej ALDE, z 98 poslanci.

Razmerje sil v Evropskem parlamentu se bo verjetno nekoliko spremenilo, a ne bistveno.
Reuters

Razprave o morebitni izključitvi celotne poslanske delegacije Fidesza so očitno dosegle vrh minuli petek na sestanku vodij nacionalnih delegacij v EPP, ki ga je sklical vodja grupacije, Nemec Manfred Weber, ki je bil pred časom tudi sam tarča nezadovoljstva Orbana in njegovih političnih somišljenikov. Poslanec Fidesza Tamas Deutsch je lani Webrove izjave primerjal s slogani nacističnega gestapa in nekdanje madžarske komunistične tajne službe.

Nova pravila bi skupini EPP omogočila izključitev - po pisanju bruseljskega biltena Politico začasno, po poročanju nemške tiskovne agencije DPA pa tudi dokončno - celotne nacionalne delegacije in ne le posameznih evropskih poslancev. Novosti bo, tako je po pisanju Politica vsaj pričakovati, na srečanju skupine EPP to sredo podprla potrebna dvotretjinska večina. In potem ko bodo potrjena, naj bi bila začasna izključitev delegacije Fidesza v Evropskem parlamentu le še vprašanje časa. Točen datum, kdaj naj bi o slednji odločali, sicer še ni znan, verjetno pa bi to sledilo v nekaj tednih. Po poročanju DPA naj bi za izključitev delegacije v nekaterih primerih zadostovala že 50-odstotna večina glasov. Prejšnji poskusi za izključitev Fidesza so propadli predvsem zaradi nepripravljenosti evropskih poslancev iz vrst nemških krščanskih demokratov CDU in CSU, da bi jih podprli, a očitno je zdaj Nemčija obrnila ploščo. Za izključitev poslancev Fidesza se sicer ves čas zavzemajo poslanci EPP iz držav Beneluksa in Skandinavije, medtem ko so bili Italijani in Francozi poleg Nemcev bolj zadržani.

Madžarski premier Orban se je v pismu, ki ga je podpredsednica Fidesza Katalin Novak v nedeljo objavila na twitterju, že odzval na načrte, ki se kujejo v Bruslju, in pri tem sam zagrozil z umikom Fidesza iz skupine EPP v Evropskem parlamentu. "Če bo skupina EPP sledila predlogu vodstva in spremenila postopkovna pravila, kar bi vodilo v pravno vprašljivo izključitev naših izvoljenih poslancev v skupini EPP, se Fidesz ne bo več počutil obvezanega, da ostane v tej skupini," je v pismu Webru med drugim zapisal Orban. Kot je mogoče razumeti, bi tako delegacija Fidesza v Evropskem parlamentu iz skupine EPP izstopila sama, še preden bi glasovali o njeni izključitvi. Orban je sicer tudi kritiziral EPP, ki da se že dolgo sooča s krizo vodenja in politično krizo. "Že vse od leta 2019 EPP obljublja globoko notranjo razpravo o svoji prihodnosti, a je ni bilo, zdaj pa, namesto da bi se osredotočila na skupen boj proti pandemiji novega koronavirusa, hiti s spreminjanjem notranjih pravil," je še dodal Orban.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta