Pred prvo obletnico vojne v Ukrajini Bidnovo jasno sporočilo Putinu

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
20.02.2023 18:56

Z obiskom Kijeva je dal ameriški predsednik Rusiji jasno vedeti, da ZDA in zaveznice še naprej neomajno podpirajo Ukrajino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Biden in Zelenski na trgu pred katedralo sv. Mihaela v Kijevu  
Reuters

Skoraj natanko leto dni po začetku ruske agresije so Ukrajinci dočakali obisk voditelja najpomembnejše in najmočnejše zaveznice. V Kijev je povsem nepričakovani prispel ameriški predsednik Joe Biden in s tem le dan pred nagovorom ruskega predsednika Vladimirja Putina ljudstvu dal Rusiji in svetu jasno vedeti, da ZDA in njene zaveznice neomajno vztrajajo pri podpori Ukrajini v njenem boju za svobodo. "Namen Rusije je bil zbrisati Ukrajino z zemljevida, a Putinova osvajalska vojna ne uspeva," je poudaril predsednik države, ki je Ukrajini namenila milijarde dolarjev pomoči, seveda največ v prepotrebnem orožju. S tem je za seboj potegnila tudi druge zaveznice iz zveze Nato in širše, ki so po začetni zadržanosti in previdnosti - izjema je bila le Velika Britanija - pričele ukrajinsko vojsko zalagati z skoraj vso potrebno oborožitvijo.

Bidnovo potovanje v Kijev, kjer ga je pričakal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski s soprogo Oleno, je bilo izvedeno kot najbolj sofisticirana tajna operacija. Biden je bil res najavljen v Evropi, a šele v torek na Poljskem. Da bi ustvarili vtis običajnega ritma, je predsednik še v soboto zvečer s soprogo Jill večerjal v restavraciji v Washingtonu, Bela hiša pa je celo objavila njegov ponedeljkov urnik, kakor je v navadi. Šele v nedeljo pozno zvečer, ko so policisti in vojaki blokirali ožje središče Kijeva, hotelske goste ob trgu, kjer sta se kasneje sprehodila Biden in Zelenski, pa obvestili, naj se ne približujejo oknom ter da bodo moteni komunikacijski signali, je postalo jasno, da se pripravlja nekaj nenavadnega. Biden je v ponedeljek zjutraj v minimalnem spremstvu, v katerem so bili poleg varnostnikov le svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan in nekaj najožjih sodelavcev ter zgolj dva novinarja, v Kijev prispel po deseturni vožnji z vlakom s Poljske tako kot vsi drugi državniki pred njim. V javnosti se je sicer špekuliralo, da je kljub zaprtemu zračnemu prostoru in uničenih letališčih prispel s predsedniškim letalom Air Force One, a se je novica izkazala za napačno.

Poklon padlim ukrajinskim vojakom
Reuters

Biden se je v Kijevu mudil dobrih pet ur, za razliko od obiskov svojih predhodnikov na kriznih žariščih, denimo med vojnama v Afganistanu in Iraku, pa ni mogel računati na podporo svoje vojske, saj ZDA v Ukrajini nimajo oporišč. ZDA so sicer nekaj ur pred tem obvestile Rusijo, da bi se izognile možnosti konflikta. Svetovalec za nacionalno varnost Sullivan je pojasnil, da so si strokovnjaki iz celotne Bidnove administracije prizadevali, da bi zagotovili obvladljivo raven tveganja. "Seveda je pri tovrstnih podvigih vedno prisotno tveganje," je poudaril in dodal, da je predsednik menil, da je pomembno, da opravi ta obisk, med katerim je obljubil nov paket vojaške pomoči v višini 500 milijonov ameriških dolarjev. Biden je na skupni tiskovni konferenci z Zelenskim poudaril, da je Kijev kot podpredsednik ZDA obiskal šestkrat, a vseeno je šlo za prvi obisk kakega ameriškega predsednika v Ukrajini po letu 2008.

Rusija je Bidnov prihod najprej "pozdravila" s tem, da je poskrbela, da so v Kijevu tulile sirene zaradi nevarnosti zračnega napada, nato pa s posmehljivimi komentarji. Nekdanji ruski premier in predsednik, zdaj pa človek iz Putinovega najožjega kroga zaupnikov Dmitrij Medvedjev je tako na družbenem omrežju Telegram zapisal, da je Biden "prisegel zvestobo neonacističnemu režimu do smrti". Podpredsednik zgornjega doma ruskega parlamenta Konstantin Kosačev je poudaril, da je šlo v Kijevu za Bidnovo predstavo: "Kijevu ni preostalo drugega, kot da zaradi Bidnove predvolilne kampanje pošlje ljudi v nesmiselno klanje." Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je na Telegramu delila fotografijo Bidna in Zelenskega, kako prihajata iz katedrale svetega Mihaela v Kijevu. "Kdo od njiju je pravoslavec," je zapisala pod fotografijo. Biden je sicer katoličan, Zelenski pa jud.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta