Pred volitvami na Madžarskem: Mali župan proti velikemu Orbanu

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
18.10.2021 18:00
Na aprilskih parlamentarnih volitvah bo premierja Orbana, ki neprekinjeno vlada že ducat let, izzval malo znani Peter Marki-Zay
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova madžarska politična zvezda in up opozicije: Peter Marki-Zay
Reuters

Združena madžarska opozicija je na internih volitvah, ki se jih je tako kot v prvem krogu tudi v drugem udeležilo čez 600 tisoč ljudi, izbrala kandidata, ki se bo predvidoma aprila prihodnje leto podal v boj za parlamentarno zmago proti dolgoletnemu predsedniku vlade in stranke Fidesz Viktorju Orbanu. Če se je še pred meseci zdelo, da bo Orbanov glavni izzivalec župan skoraj dvomilijonske Budimpešte Gergely Karacsony, bo to zdaj prav tako župan, a dosti manjšega mesta - Peter Marki-Zay iz mesteca Hodmezovasarhely blizu Szegeda in srbske meje, ki šteje le 44 tisoč prebivalcev.

Peter Marki-Zay, ki bo maja dopolnil 50 let, je v politiki precej nepopisan list. Do pred tremi leti se s politiko praktično ni ukvarjal, potem pa se je odločil kandidirati za župana, in to v mestu, kjer nihče ni porazil kandidata Fidesza od prvih svobodnih volitev leta 1990. Znan je bil po tem, da je v mestno hišo namestil "števec migrantov", a ne v negativnem smislu, saj je nasprotoval zapiranju mej in postavljanju ograd; njegov števec prebežnikov, ki so lahko vstopili na Madžarsko, je štel tudi tujce, ki jim je država za takšne ali drugačne (finančne) zasluge dala državljanstvo oziroma podelila tako imenovani zlati potni list.

"Samo skupaj lahko zmagamo. Nihče ne more zlomiti enotnosti opozicije," je Marki-Zay dejal po nedeljski zmagi, ko je z okoli 57 odstotki osvojenih glasov premagal socialdemokratko Klaro Dobrev, soprogo nekdanjega socialističnega predsednika vlade Ferenca Gyurcsanyija. Ko je pozdravil navdušene podpornike, so se mu na odru pridružili žena Felicia in vseh sedem otrok. "To je bila bitka, vendar moramo zdaj zmagati v vojni," je ekonomist, trženjski strokovnjak in elektroinženir napovedal boj na volitvah.

Nesporni politični vladar Madžarske v več kot dveh desetletjih je očitno v težavah.
Reuters

Prav neobremenjenost s politično preteklostjo je lahko njegova največja prednost. Orbana in njegove najtesnejše sodelavce bremenijo številne afere, velik del Madžarov pa je verjetno tudi naveličan premierjevega prepiranja z Evropsko unijo in nenehnih groženj s sankcijami iz Bruslja. "Če bi zmagal na volitvah, bi moral Fidesz razveljaviti vsa svoja pravila igre," je napovedoval. Prizadeval bi si za novo ustavo in razveljavitev zakonov, ki so Orbanu pomagali pri utrjevanju moči. V nasprotju z iliberalnim in suverenističnim Orbanom velja za proevropskega politika, ki si med drugim želi, da bi Madžarska čim prej postala država EU z evrom. Po ocenah analitikov bi lahko 49-letni konservativec, katolik in oče sedmih otrok nagovoril konservativne volivce na podeželju, ki morda ne verjamejo več v Orbanovo vladanje. Obenem bi lahko prepričal tudi bolj levo usmerjene volivce v mestih, saj svojo konservativnost povezuje z odprtostjo, strpnostjo in sposobnostjo sklepanja kompromisov.

Javnomnenjske raziskave napovedujejo trd boj. Združena opozicija, v kateri sodeluje šest strank - socialdemokrati, socialisti, liberalci, Momentun, nekoč skrajno desni, zdaj pa bolj zmerni Jobbik in MMM, bi glede na zbirne podatke anket, ki jih je objavil medij Politico, dobila 47 odstotkov glasov, prav tako kot Fidesz s pridruženimi strankami. "Danes smo spremenili tudi opozicijo," je Marki-Zay dejal v nedeljo. "Izhod ni ne desno ne levo, ampak zgolj navzgor." Toda pri tem se zelo dobro zaveda, da se bo moral spopasti z Orbanovim imperijem. Danes 58-letni Viktor Orban je bil namreč predsednik vlade že v letih 1998-2002, zdaj pa neprekinjeno vlada kar ducat let. V tem času si je med drugim podredil gospodarstvo, finančni sektor in praktično vse medije. Opozicija razen idealov nima ničesar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta