(Pre)dolga prizemljitev boeingov 737 Max: Bakterije lahko zgostijo kerozin

Gregor Grosman Gregor Grosman
28.05.2019 11:53

Okoli 58.000 ur dela bo potrebnih za usposodobitev flote boeingov 737 Max, ko bodo letala dobila zeleno luč za letenje, opozarjajo strokovnjaki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Kljub nekaterim optimističnim napovedim, da bi lahko ustrezno posodobljena potniška letala Boeing 737 Max že kmalu spet videli v zraku, polna potnikov, je Reuters sedaj objavil svežo informacijo, da se to kaj kmalu še ne bo zgodilo. V vsako prizemljeno letalo, naj bi bilo po pisanju agencije namreč potrebno vložiti še do 150 ur dela, kar bi za 387 letal tega tipa zahtevalo več kot 58.000 delovnih ur. V to pa naj ne bi bil vključen čas, ki je potreben za šolanje pilotov, so še zapisali. 
Od časa prizemljitve flote je minilo že preko 60 dni. To je obdobje, za katerega običajno najdlje letalske družbe skladiščijo svoja letala. Po tem času je namreč postopek "oživitve" zahtevnejši, piše NDTV. Za primerjavo: če lahko letalo, ki je bilo skladiščeno manj kot dva meseca, obudimo od mrtvih v zgolj nekaj dneh, postopek za letala, ki so na tleh več kot 60 dni, lahko traja več tednov, opozarja Daniel Elwell z Ameriške Zvezne uprave za letalstvo. Pri vsakem "parkiranem" letalu je potrebno, preden ponovno poleti, preveriti delovanje vseh sistemov, zamenjati tekočine, opraviti test motorjev, namestiti in preizkusiti delovanje nove programske opreme, kar naj bi zahtevalo precej več časa, kot so sprva predvidevali, piše spletni portal Simple Flying. "Gre za časovno potraten in zelo drag postopek," dodajajo.

Reuters
American Airlines je svoje Boeinge 737 Max parkiral v Tulsi v Oklahomi. 
Reuters
Edini, ki te dni hodijo okoli parkiranih boeingov, so tehniki, ki jemljejo vzorce kerozina.
Reuters

2000 dolarjev mesečna parkirnina potniškega letala

V puščavi Mojave pa je nastalo parkirišče za 34 potniških letal boeing 737 Max letalske družbe Southwest Airlines, ki so jih tamkajšnji skrbniki skušali čim bolje konzervirati, da jim v času "prisilnega dopusta" sonce, veter in pesek ne bi prišli do živega. Parkirana letala so poleg vremenskih razmer morali zaščititi še pred insekti in pticami, ki lahko zlezejo v prostor trupa, kamor se zložijo kolesa ali v motor oziroma druge odprtine. Pri Southwest Airlines niso razkrili stroškov, ki jih imajo zaradi prizemljitve, za NDTV pa je strokovnjak za letalstvo povedal, da stane parkirnina za posamezno letalo (z ustreznim vzdrževanjem) okoli 2000 dolarjev mesečno. 

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta