Predsednik za vse večne čase

Helena Ponudič Helena Ponudič
08.08.2020 05:00

Belorusi bodo v nedeljo v že šesti mandat izvolili Aleksandra Lukašenka ali pa nepričakovano kandidatko Svetlano Tihanovsko, ki jo v protestih podpirajo večtisočglave množice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksandra Lukašenka mnogi štejejo za zadnjega evropskega diktatorja.
Reuters

Aktualnemu predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, ki se bo v nedeljo potegoval za svoj šesti mandat, se je ob bok postavila nepričakovana 37-letna nasprotnica, predsedniška kandidatka Svetlana Tihanovska. Skoraj 6,8 milijona volivcev bo tako izbiralo med 65-letnim Lukašenkom in prevajalko Tihanovsko, ki je v politično tekmo vstopila po tem, ko so oblasti zaprle njenega soproga, priljubljenega blogerja Sergeja Tihanovskega, ki je eden od dveh vidnejših kandidatov opozicije, ki so ju priprli in jima preprečili kandidaturo. Drugi je milijonar Viktor Barbariko, še en vidnejši kandidat, Valerij Cepkalo, pa je zbežal v Rusijo. Taktiko aretacij političnih nasprotnikov je Lukašenko že uporabljal. Glasovanje se je sicer pričelo že v torek, a Tihanovska je volivce posvarila pred nepoštenimi volitvami in jih nagovorila, naj svoj glas raje oddajo v nedeljo.

Svetlana Tihanovska 
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta