Predsedniku zmanjkuje časa za volilni preobrat

Donald Trump svojemu predvolilnemu štabu ne lajša dela, saj en dan trdi, da je imun proti virusu, drug dan v zmedenem telefonskem intervjuju opisuje, kako hudo naj bi bil bolan, a sedaj ni več kužen

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podpredsedniška kandidatka demokratov Kamala Harris je na televizijskem soočenju v Salt Lake Cityju dobro parirala podpredsedniku Miku Penceu.
Shawn Thew

Volilna kampanja Donalda Trumpa je bila v velikih težavah, še preden se je predsednik, ki je Američanom skrival, kakšna grožnja je koronavirus, tudi sam okužil. Njegova vlada ne samo, da ni znala zajeziti pandemije, ampak je postala vir za razširjanje bolezni, zaupanje volivcev pa še bolj strmoglavlja.

Velika večina analitikov se strinja, da so Trumpove možnosti za še štiri leta v Beli hiši zelo majhne. "Trenutno je več okužb s koronavirusom v Trumpovi Beli hiši, kot jih je skupaj v Tajvanu, na Novi Zelandiji in v Vietnamu," so družbena omrežja oznanjala sredi tedna, ko je število primerov v središču ameriške vlade naraslo na več kot trideset, v izolacijo pa se je moralo podati celo vrhovno poveljstvo vojske, ker je poveljnik obalne straže - domnevno iz Bile hiše - okužbo prinesel tudi v Pentagon. To je le še poudarilo prezirljiv odnos Trumpa do zaščitnih ukrepov in njegovo posmehovanje tekmecu Joeju Bidnu, ker ves čas nosi masko.

Slon in gimnastika

Predsednikov volilni štab ima hude težave, kako val okužb v Beli hiši zasukati v spodbudo kampanji. A predsednik jim ne lajša dela, saj en dan trdi, da je "imun proti virusu", drug dan v zmedenem telefonskem intervjuju opisuje, kako hudo naj bi bil bolan, a sedaj "nisem več kužen". Skrivanje podatkov, kdaj so s testi zaznali okužbo predsednika, in izmikanje vprašanjem, kako resna je bila bolezen, sta le še poglobila nezaupanje v verodostojnost vlade.

Bolezen je bila morda celo priložnost za predsednika, da volivcem pokaže, kako sedaj resnično razume nevarnost, in začne energično sprejemati ukrepe za zajezitev pandemije. V 28 zveznih državah število novih primerov znova hitro narašča. Deset zveznih držav z največ novimi pacienti v bolnišnicah je na srednjem zahodu ZDA, kjer Trump mora zmagovati, če želi še nova štiri leta voditi državo. A se je vrnil v Ovalno pisarno in napoveduje, da je pripravljen na nova predvolilna zborovanja. "To je podobno, kot bi hotel slona naučiti gimnastike," meni demokratski analitik Peter Hart. Kampanja je tedne skušala pozornost s pandemije preusmeriti na gospodarstvo in na varovanje reda ob številnih, včasih tudi nasilnih protestih. Toda novi podatki o zaposlovanju kažejo na globoko krizo. Novi paket finančne pomoči Američanom je nasedel na kongresnih prepirih o njenem obsegu, red pa ogrožajo desni skrajneži, ki so menda hoteli ugrabiti demokratsko guvernerko zvezne države Michigan in sprožiti splošne nemire.

Oktobrsko presenečenje?

Demokrati so nemudoma spomnili, kako je Trump napadal "tisto žensko", guvernerko Gretchen Whitmer, ko je sprejela ukrepe za boj proti pandemiji, in pozival, naj se prebivalci uprejo in si zagotovijo "svobodo". Predsednikov poziv skrajnežem za belo nadvlado "Stojte ob strani, a ostanite pripravljeni" na prvem soočenju pa je dobil še bolj grozeč prizvok, kaj morda čaka državo po glasovanju 3. novembra. Trump po polomu na soočenju nujno potrebuje "oktobrsko presenečenje", nekaj, kar bo tik pred zdajci preusmerilo pozornost volivcev. Pred štirimi leti smo v enem dnevu dobili obvestilo vlade, da se Kremelj vmešava v volitve, posnetek Trumpovega opisovanja zlorabljanja žensk in objavo elektronske pošte iz demokratskega volilnega štaba. In slednje je zasenčilo vse drugo.

Toni iz Bele hiše so vse bolj histerični, po soočenju podpredsedniških kandidatov Kamale Harris in Mika Pencea, na katerem je bila demokratka vsaj enakovredna republikancu, jo je Trump javno ozmerjal za "pošast" in "komunistko". Hkrati javno pritiska na pravosodnega ministra in direktorja FBI, naj sprožita postopke proti njegovim političnim nasprotnikom.

Anketa za anketo pa kaže, da ima Biden prevladujočo prednost, ne samo v ključnih zveznih državah, kot je Pensilvanija, v prednosti je tudi na izjemno pomembni Floridi, vodi celo v Arizoni, ki demokratov ni volila skoraj četrt stoletja. Tudi bitka za vrhovno sodišče, ki mu je leta 2016 pomagala v Belo hišo, tokrat vsaj enako, če ne še bolj kot konservativne, razgreva ogorčene liberalne volivce. Tako ima tri tedne pred volitvami demokrat volilno tekmo v svojih rokah. Če se ne spotakne, mu kaže zelo dobro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta