Pričakovanja kandidatov manjšine so velika

Boris Jaušovec
26.02.2021 06:30
Iz vrst koroških Slovencev sta bila pred šestimi leti za župana izvoljena dva, v nedeljo bi jih utegnilo biti več, upa predsednik slovenske stranke na avstrijskem Koroškem Enotne liste Gabriel Hribar
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik slovenske manjšinske stranke Gabriel Hribar: "EL ima veliko mladih kandidatov." Foto: Boris JAUŠOVEC
Boris Jaušovec

V nedeljo bodo na avstrijskem Koroškem v 132 občinah volitve v občinske svete in volitve županov. Volilno pravico na avstrijskem Koroškem ima po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA 465.256 volivcev. Drugi krog bo 14. marca. Med kandidati za župane je tudi nekaj koroških Slovencev in večina jih prihaja iz slovenske manjšinske ter regionalne stranke Enotna lista (EL). Nekateri koroški Slovenci pa kandidirajo tudi na listah drugih političnih strank, vendar se vsi v javnosti ne predstavljajo kot dvojezični.

​Morda več kot dva župana

Predsednik EL Gabriel Hribar, sicer podžupan Žlezne Kaple, nam je dejal, da ima EL tokrat skupno 517 svojih kandidatov v 21 občinah, pri čemer v njih nastopa pod 14 različicami svojega imena: "Programi liste se namreč po posameznih občinah zelo razlikujejo. Skupna točka je skrb za slovensko narodno skupnost in jezik. Vendar tudi zavoljo mazaških akcij tokrat nismo še bolj izpostavljali neuresničenih manjšinskih pravic. Bolj smo poudarjali regionalni razvoj in odprtost do večinskega naroda. Velika večina naših kandidatov je dvojezičnih. Nemško govorečih jih je nekaj več kot deset odstotkov. Kar 17 odstotkov naših kandidatov je mlajših od 30 let. Med kandidati EL so tudi državljani Portugalske, Poljske, Hrvaške in slovenski državljani. Ti so se preselili iz Slovenije in imajo stalno prebivališče na avstrijskem Koroškem." V Evropski uniji namreč na lokalnih volitvah lahko nastopijo tuji državljani, če imajo v državi volitev prijavljeno stalno bivališče.

Na prejšnjih občinskih volitvah leta 2015 je EL osvojila dve županski mesti. V Globasnici je zmagal Bernard Sadovnik, v Železni Kapli pa Franc Jožef Smrtnik. Hribar v nedeljo pričakuje, da bo EL, ki ni ideološko obarvana, morda pridobila še kakšnega župana: "Največji favorit je Vladimir Smrtnik, nekdanji deželni predsednik EL, in to v občini Bistrica nad Pliberkom. Tiho lahko upamo tudi na presenečenje v Šentjakobu v Rožu. Vsekakor bo po moje v vseh teh občinah še drugi krog." Za EL je pred šestimi leti glasovalo več kot 6000 prebivalcev od 56.800, kolikor je vseh volivcev v občinah, kjer so na južnem Koroškem nastopili njeni kandidati.

Predvolilna dvojezičnost

Sebastjan Trampusch, urednik celovškega tednika Novice, nas opozori, da je letošnja predvolilna kampanja zavoljo pandemije covida-19 potekala relativno skromno: "Manj je bilo obiskov na domovih, manj je bilo plakatov na ulicah. Zato pa se je v veliki meri predvolilna kampanja preselila na svetovni splet, na vsa priljubljena družabna omrežja. Kandidati so volivcem odgovarjali tudi na zoom konferencah." Trampusch pove, da so v Novicah izčrpneje predstavljali dvojezične kandidate, še posebej mlade: "Marco Hobel nastopa v Škocjanu in ima 24 let, Danijel Olip v Selah in ima 29 let."

Da bi kdo bil v svojih nastopih izrazito nenaklonjen manjšini, Trampusch ni opazil. Razen seveda dveh že omenjenih januarskih mazaških akcij na osmih dvojezičnih krajevnih tablah na južnem Koroškem. Vendar je mazača, 20- in 21-letnika, avstrijska policija ta teden izsledila. Svobodnjaška stranka (FPÖ), ki ima sicer dolgo protimanjšinsko zgodovino, ju je takoj izključila iz stranke. "Predvsem v dvojezičnih občinah so se poleg samostojnih list, ki spadajo pod EL, za dvojezičnost potrudili Zeleni, veliko več kot prej tudi socialdemokrati (SPÖ), tu pa tam celo pri Ljudski stranki ÖVP. Eden od manjšinskih politikov je to komentiral z besedami, da pa nekaterim slovenščina, ko gre za slovenske glasove, ne smrdi več."

Morda je pri tem imel v mislih SPÖ, ki kandidira v Žitari vasi, kjer se je dosedanji župan Jakob Strauss iz SPÖ že iracionalno upiral postavitvi dvojezičnega krajevnega napisa v bližnjih Selah. Sedaj pa je SPÖ v Žitari vasi v kampanji celo znala napisati na facebooku tudi kakšen mamljiv predvolilni slovenski stavek. Zanimiv je primer iz Hodiš. Tam so Zeleni pred petimi leti imeli skupno listo z EL. Tokrat tega niso uspeli ponoviti in so se razšli. Toda del, ki ima sedaj le nemško govoreče kandidate, je obdržal nemško ime Enotne liste, namreč Einheitsliste. Druga, manjšinska različica na volitvah nosi ime Hodiška lista.

​Polovica voli predčasno

Letos je vladalo veliko več zanimanja za volitve po pošti in druge oblike predčasnega glasovanja. Prvič so smeli volivci na občinskem uradu že od začetka februarja osebno dvigniti glasovnice, volilne karte, in že takoj tudi glasovati. Prej so jih zahtevali po pošti. "Prejšnji petek so v vsaki občini za en dan odprli po eno volišče, da so ljudje lahko predčasno volili tudi tam. Predvidevajo, da bo letos več kot 50 odstotkov predčasnih volivcev," razlaga Trampusch. Prav zaradi tega predvsem v večjih občinah v nedeljo rezultati še ne bodo znani. Je pa v desetih koroških občinah zmagovalec županskih volitev znan že vnaprej, saj v njih nastopa le en županski kandidat.

V Celovcu bodo imeli volivci na voljo največjo izbiro, izbirali bodo kandidate z enajstih volilnih list. Deželni volilni zakon določa, da imata Celovec in Beljak 45 občinskih svetnikov, sicer pa je število svetnikov odvisno od števila prebivalcev posamezne občine. Vsaka občina ima tako od enajst do 35 članov občinskih svetov. V Celovcu se bo bitka za župansko zmago odvila med dosedanjo županjo Maria-Luise Mathiaschitz in županom pred njo iz Teama Kärnten Christianom Scheiderjem. V Celovcu je na volilnih listah visoko pozicioniranih nekaj koroških Slovencev. Pri Teamu je Lojze Dolinar na četrtem mestu, pri Zelenih, ki imajo zdaj sedem mestnih svetnikov, je na petem mestu Sonja Koschier.

V Avstriji je sistem glede pristojnosti v občini zelo drugačen od slovenskega, piše slovenska tiskovna agencija STA. Že mandat traja šest let, volilno pravico v Avstriji imajo šestnajstletniki. Podžupanov ne imenuje župan, pač pa si podžupanski mesti razdelita najmočnejši stranki v občinskem svetu. Podžupani so neprofesionalni, delokrog jim določi občinski svet. Volišča se bodo pojutrišnjem odprla ob osmi uri, zapirala pa se bodo različno, vendar vsa najkasneje do 17. ure.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta