Protesti na Kosovu: Nato pošilja dodatne sile

ZUR
30.05.2023 18:18

Po ponedeljkovih protestih, ko je bilo na severu Kosova ranjenih več deset kforjevcev, zveza Nato tja pošilja okrepitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kosovski Srbi še naprej protestirajo zoper novoizvoljene albanske župane.  
Epa

Le dan po nasilnih spopadih med pripadniki Kforja in kosovskimi Srbi v občini Zvečan na severu Kosova so se kosovski Srbi danes ponovno zbrali pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku. Občinska poslopja varujejo pripadniki Kforja, protestniki pa še naprej pozivajo k umiku novoizvoljenih županov, etničnih Albancev. Pripadniki misije Kfor so okoli občinskega poslopja v Zvečanu postavili kovinske pregrade in zbranim kosovskim Srbom preprečujejo dostop. Pred poslopjem so parkirana tudi oklepna vozila kosovske policije.

Kosovski Srbi še naprej protestirajo zoper novoizvoljene albanske župane.
Reuters

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je najostreje obsodil ponedeljkovo nasilje nad pripadniki Kforja ter pozval k takojšnji deeskalaciji razmer. "EU najostreje obsoja šokantno nasilje v Zvečanu. Nasilje zoper misijo Kfor, novinarje, civiliste in policijo je popolnoma nesprejemljivo. Kosovske oblasti in protestnike pozivamo, naj deeskalirajo razmere. Pričakujemo tudi, da bosta strani ravnali odgovorno in v okviru dialoga nemudoma poiskali politično rešitev," je zapisal Borrell.

Reuters
Natove sile Kfor so morale okrepiti prisotnost
Reuters

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je sicer v izrednem nagovoru v ponedeljek zvečer opozoril, da je bilo v spopadih na severu Kosova ranjenih najmanj 52 Srbov, od tega trije huje. Kot je dejal, Srbov ne moti prisotnost misije Kfor, temveč prisotnost kosovske specialne policije in lažnih županov. Vojake Natove misije je obtožil, da kljub zagotovilom niso storili dovolj, da bi zaščitili Srbe in preprečili po njegovem mnenju nezakonit prevzem občin na severu Kosova. Ob tem se je zavzel, da bo Srbija storila vse za ohranitev miru: "Srbi morajo vedeti, da imajo odgovorno vodstvo in da bomo dali vse od sebe, da ohranimo mir. Ne bomo dovolili preganjanja ali ubijanja naših ljudi na Kosovu."

Prav tako je Srbe na severu Kosova pozval, naj se ne spuščajo v konflikte z Natom, češ da si tega najbolj želi kosovski premier Albin Kurti, ki se je sinoči sestal z veleposlaniki držav kvinte - ZDA, Velike Britanije, Francije, Italije in Nemčije - ter EU in sporočil, da je zaskrbljen zaradi napadov na kosovsko policijo, pripadnike misije Kfor in novinarje.

NATO Kosovo Force (KFOR) soldiers clash with local Kosovo Serb protesters at the entrance of the municipality office, in the town of Zvecan, Kosovo, May 29, 2023. REUTERS/Laura Hasani
Laura Hasani

Zveza Nato je danes napovedala, da bo na Kosovo poslala dodatne sile, potem ko je bilo v ponedeljkovih spopadih med srbskimi protestniki in pripadniki Natove misije Kfor ranjenih 41 pripadnikov misije. Ob tem so pri zvezi vse strani, vpletene v nemire na severu Kosova, pozvali h koncu nasilja. "Napotitev dodatnih Natovih sil na Kosovo je premišljen ukrep, s katerim želimo zagotoviti, da ima Kfor zmogljivosti, ki jih potrebuje za vzdrževanje varnosti v skladu z našim mandatom Varnostnega sveta ZN," je sporočil admiral Stuart B. Munsch, poveljnik poveljstva zavezniških združenih sil v Neaplju, in pohvalil pripadnike Kforja, ki so po njegovi oceni v nemirih posredovali hitro, zadržano in strokovno.

Reuters

Oglasila se je tudi Rusija, ki je pozvala Zahod, naj preneha z zavajajočo propagando glede Kosova in za incidente kriviti Srbe. Kosovske Srbe je podprl tudi srbski teniški zvezdnik Novak Đoković, ki je po uvodni zmagi na odprtem prvenstvu Francije na objektiv kamere zapisal: "Kosovo je srce Srbije. Stop nasilju!" 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta