Prvo soočenje nemških kanclerskih kandidatov v znamenju Afganistana in covida

30.08.2021 16:38
Olaf Scholz (SPD) je bil po mnenju gledalcev prepričljivejši od Annalene Baerbock (Zeleni) in Armina Lascheta (CDU/CSU).
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa09435835 (L-R) The chancellor candidates of CDU's Armin Laschet, Buendnis 90/Gruene Annalena Baerbock and SPD Olaf Scholz attend a first TV discussion on RTL and ntv in Berlin, Germany, 29 August 2021. Germany elects a new parliament on 26 September 2021. EPA/MICHAEL KAPPELER/POOL (foto: Michael Kappeler/Pool)
Michael Kappeler/Pool

Štiri tedne pred nemškimi parlamentarnimi volitvami, na katerih stranka CDU/CSU prvič po dveh desetletjih ne bo mogla računati na neposredno podporo priljubljene kanclerke v odhajanju Angele Merkel, so se pred kamerami prvič soočili kanclerski kandidati treh največjih strank - krščanski demokrat Armin Laschet, socialdemokrat Olaf Scholz in kandidatka Zelenih Annalena Baerbock.

Med glavnimi temami soočenja je bila nemška obrambna politika v luči padca Afganistana v roke talibanov. Osredotočili so se na stanje nemške vojske, ki je po mnenju vseh treh podhranjena tako v finančnem smislu kot glede opreme. Vsi trije kandidati so tudi pozivali k okrepitvi vloge Nemčije v mednarodni varnosti. Glede predlogov na področju nemške obrambne politike pa so imeli različne poglede. Laschet je denimo ponovil svoj poziv k vzpostavitvi sveta za nacionalno varnost, ki bi bil povezan z uradom kanclerja, in k boljši opremljenosti vojakov. Baerbockova je obtožila nemško vlado, da je v Afganistanu opustila svoje dolžnosti. "Domače politične motive so postavili nad zunanjepolitično odgovornostjo," je dejala. Scholz, čigar strankarski kolega Heiko Maas vodi zunanje ministrstvo, pa je pozval k boljšemu mednarodnemu sodelovanju in nadaljnjemu sodelovanju nemških vojakov v misijah, namenjenih zagotavljanju miru in varnosti.

Glede epidemije covida-19 so se vsi trije kandidati izrekli proti vnovičnemu zapiranju javnega življenja, pri čemer je šel Scholz najdlje in je dejal celo, da "novega zaprtja ne bo". Po njegovem prepričanju je sicer treba ostati previden in še naprej na določenih mestih zahtevati maske, vstop v notranjost pa omejiti na ljudi, ki izpolnjujejo pogoj PCT. Tudi Laschet je menil, da je treba storiti vse, da bi se izognili vnovičnemu zapiranju. "Tudi jaz mislim, da je to realistično," je dejal. Da ni potrebe po novi karanteni, se je strinjala tudi kandidatka Zelenih, a obenem poudarila potrebo po nadaljnjem napredku pri cepljenju proti covidu-19. Prav pri tem vprašanju so se razkrile razlike med kandidati, saj sta Scholz in Laschet zavrnila možnost obveznega cepljenja za nekatere poklice, kot so zdravstveno osebje in policisti, Baerbockova pa je menila, da to trenutno ni potrebno, ni pa tega izključila kot možnost.

Glede na anketo, ki jo je med gledalci izvedel RTL, je 38 odstotkov najbolj prepričal prav Scholz (SPD), ki mu je s 37 odstotki tesno sledila Baerbockova Zeleni), medtem ko je Laschetu (CDU/CSU) svoj glas namenilo 22 odstotkov vprašanih. Anketa podjetja Forsa takoj po soočenju pa je pokazala, da 36 odstotkov gledalcev meni, da je zmagal Scholz. 30 odstotkov kot zmagovalko debate vidi Baerbockovo, le 25 odstotkov pa Lascheta. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta