Putin čestital obrambnemu ministru: Rusija trdi, da je zavzela Marinko v bližini Donecka

STA, M.R.
25.12.2023 17:27

Ruske sile so danes v celoti zavzele kraj Marinka v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, je na državni televiziji dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruski predsednik Vladimir Putin je čestital obrambnemu ministru
EPA

Predsednik Vladimir Putin je zavzetje označil za uspeh, saj bo to pomenilo manj ukrajinskega obstreljevanja bližnjega mesta Doneck, ki ga zasedajo ruske sile.

"Naše napadalne enote so danes popolnoma osvobodile naselje Marinka," je na srečanju s Putinom v Sankt Peterburgu ob robu obiska ruske severne flote dejal Sergej Šojgu. Dodal je, da bo to ruskim silam omogočilo učinkovitejšo zaščito mesta Doneck, ki leži okoli 30 kilometrov stran, obenem pa jim bo omogočilo napredovanje na območju.

Na posnetkih iz zraka, ki jih je prikazala ruska televizija in naj bi prikazovali Marinko, je sicer večinoma mogoče videti zgolj kupe ruševin. "Želim vam čestitati. To je uspeh," je Šojguju dejal Putin.

V Kijevu se na ruske navedbe o zavzetju še niso odzvali. V zadnjih tednih so sicer večkrat poročali o hudih spopadih v okolici Marinke, v kateri je pred vojno živelo približno 9000 ljudi.

Ukrajina je bila pred tem ponoči tarča novega ruskega napada z brezpilotnimi letalniki, ki naj bi jih ruske sile izstrelile iz anektiranega polotoka Krim. Od okoli 31 dronov tipa šahed jih je ukrajinska zračna obramba sestrelila 28.

Zelenski izrazil hvaležnost vojakom na fronti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v nedeljskem božičnem nagovoru državljanom zahvalil vojakom, ki praznik preživljajo na fronti. Označil jih je za bojevnike luči in angele varuhe Ukrajine ter napovedal, da bo zlo na koncu premagano. Medtem je bila država danes tarča novega ruskega napada z brezpilotnimi letalniki.

Po besedah Zelenskega ukrajinski vojaki na fronti dokazujejo, da čudeži obstajajo, vendar si jih morajo ljudje ustvariti sami. Kot je dejal, bo vsa država med prazniki molila za svobodo in zmago Ukrajine, ki se drugo zimo zapored bojuje proti ruski agresiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Na koncu bo tema izgubila. Zlo bo premagano," je ukrajinski predsednik dejal v video sporočilu, objavljenem v nedeljo. Vojakom se je zahvalil za služenje ter jih označil za bojevnike luči in angele varuhe Ukrajine.

Ukrajinci letos božič prvič praznujejo 25. decembra in ne 7. januarja, ki je datum tega praznika v ruski pravoslavni cerkvi. Odločitev je ena v nizu potez, ki so jih v Kijevu sprejeli s ciljem odmika od Moskve in ruske tradicije po napadu februarja lani.

"Vsi skupaj praznujemo božič. Na isti datum, kot ena velika družina, kot en narod, kot ena združena država," je v nagovoru po navedbah britanskega BBC še poudaril Zelenski.

Ukrajina je bila medtem danes tarča novega ruskega napada z brezpilotnimi letalniki, ki naj bi jih ruske sile izstrelile iz anektiranega polotoka Krim. "25. decembra je sovražnik napadel z 31 napadalnimi brezpilotnimi letalniki," je na družbenih omrežjih sporočila ukrajinska vojska in dodala, da je zračna obramba 28 dronov tipa šahed sestrelila.

Zaradi napada je bila v Odesi poškodovana pristaniška infrastruktura, vendar žrtev ni bilo. Poleg tega je vojska sporočila tudi, da je nad vzhodno regijo Doneck in nad Črnim morjem sestrelila dve ruski raketi.

Latvija Ukrajini poklonila 270 vozil, zaplenjenih pijanim voznikom

Latvija je Ukrajini letos skupno podarila več kot 270 vozil, zaseženih voznikom, ki so vozili pod vplivom alkohola, današnje poročanje latvijskega portala Delfi povzemajo tuje tiskovne agencije.

Latvijski parlament je namreč februarja letos odločil, da bodo latvijske oblasti Ukrajini podarile vsa vozila, zasežena voznikom, ki so vozili pod vplivom alkohola. Skupna vrednost vseh 271 poklonjenih vozil znaša skoraj milijon evrov, še navaja portal Delfi.

Parlament v Rigi je odločitev sprejel zaradi še vedno trajajočih ruskih napadov na Ukrajino, med katerimi so bili od februarja lani uničeni tudi številni osebni avtomobili. Slednje ukrajinski državljani potrebujejo, da lahko zbežijo iz ogroženih območij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta