Putin grozi in pomirja: Ukrajine ne bomo napadli, če ...

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
23.12.2021 17:44

Novo opozorilo iz Moskve zvezi Nato se glasi: Ne širite se po Evropi in ostali bomo mirni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Novinarjev manj kot običajno, predsednik Putin pa običajno oster

EPA

Ruski predsednik se ni izneveril svoji tradiciji. Četudi je bilo na redni letni tiskovni konferenci prisotnih le okoli 500 izbranih domačih in tujih novinarjev namesto običajnih več tisoč, je govoril skoraj štiri ure. Kajti predsednik Ruske federacije z javnostjo komunicira le redko; na takšni tiskovni konferenci in takrat, ko odgovarja na vprašanja državljanov.

Jasno je, da je izkoristil konferenco predvsem za sporočila Zahodu, kriza z Ukrajino je na vrhuncu in zahodne obveščevalne službe opozarjajo, da bi lahko Rusija že januarja napadla svojo zahodno sosedo. Dejal je, da si Rusija ne želi vojne, toda hoče imeti zagotovljeno lastno varnost. "Zveza Nato nam je postavila rakete na hišni prag," je dejal. "Nato se ne sme širiti na Vzhod," je znova zabičal in dodal, da je žogica zdaj na strani Zahoda. "Dati nam morajo odgovor. Na splošno pa vidimo, da je odziv pozitiven," je dejal. Pojasnil je, da so ZDA sporočile, da so se pripravljene začeti pogovarjati v začetku prihodnjega leta v Ženevi. Rusija je sicer že prejšnji teden predstavila osnutek sporazuma o varnostnih garancijah z zvezo Nato in ZDA, ki predvideva, da Nato ne bi smel več sprejemati novih članic. Washington bi moral poleg tega blokirati članstvo katerekoli države, ki je nastala po razpadu Sovjetske zveze, v severnoatlantskem zavezništvu. ZDA so tedaj v odgovor sporočile, da se ne bodo pogovarjale brez evropskih zaveznikov, sicer pa natančnega odgovora niso podale. Več evropskih držav je medtem takšne pogovore vnaprej zavrnilo. A Putin ve, to kažejo tudi sporočila iz Washingtona, da se ZDA skupaj z zaveznicami ne bodo aktivno vmešavale v vojno v Ukrajini, če bi se začela.

Novinarje je ob tem zanimala tudi represija nad rusko opozicijo, ki se je v letošnjem letu še okrepila. Novinarji, mediji, nevladne organizacije in odvetniki so tarča različnih postopkov. Ravno včeraj je moskovsko sodišče obravnavalo zahtevo tožilstva za zaprtje organizacije Memorial, najbolj znane skupine za človekove pravice v državi in stebra ruske civilne družbe. Razlog za zaprtje naj bi bile kršitve obveznosti, ki izhajajo iz uvrstitve Memoriala med tako imenovane tuje agente. Putin je odgovoril, da ne gre za utišanje nasprotnikov, ampak za preprečevanje vplivanja iz tujine. "Spomnil bi vas na to, kaj naši nasprotniki govorijo že stoletja: Rusije ni mogoče premagati, uničiti jo je mogoče samo znotraj," je povedal. Dodal je, da se je to zgodilo tudi pred 30 leti ob razpadu Sovjetske zveze. Eden najvidnejših ruskih opozicijskih voditeljev, ki so v zaporu, je Aleksej Navalni. "Vedno so bili in vedno bodo zaporniki. Ni potrebe po zločinih," je Putin povedal o svojem kritiku. In dodal, da ne Nemčija ne Francija, ki Rusijo najbolj obtožujeta ravnanja z Navalnim, nista predstavili konkretnih dokazov o tem, da so ga ruski agenti skušali spraviti s sveta z živčnim strupom novičok.

Spregovoril je tudi o soočanju s pandemijo covida-19, ki je v Rusiji zahtevala več kot 520.000 življenj. Nekateri vidijo vzroke za to tudi v nekoliko blažjih ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa, saj se izogibajo strogemu zaprtju javnega življenja. "Okrevali smo veliko hitreje kot drugi," je ruski predsednik zatrdil ob tem. Napovedal je, da za prihodnje leto pričakuje 4,5-odstotno gospodarsko rast. Sodržavljane pa je pozval k cepljenju proti covidu, saj je trenutno precepljenih le 44 odstotkov prebivalcev. Skupaj s prebolevniki je delež tistih, ki so zaščiteni pred virusom, okoli 60-odstoten.

Da pa ne bi bilo vse preveč napeto, se je Putin tudi malce pošalil. Praznični čas pač. "Moj odnos z dedkom Mrazom je bil vedno dober. Hvaležen sem mu, da se lahko z vami pogovarjam s tega položaja, še bolj pa sem hvaležen ruskemu ljudstvu, ki me je izvolilo za ruskega predsednika," je Putin odgovoril na vprašanje o svojih odnosih z dobrim možem, ki darila otrokom nosi ob prehodu v novo leto. Putin je namreč prvič predsedniški položaj zasedel ravno na silvestrovo leta 1999, ko je nepričakovano odstopil Boris Jelcin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta