Putin kritičen do zahodnih dobav orožja Kijevu

STA, A.L.
16.01.2023 17:23

Voditelja sta govorila tudi o sodelovanju med državama na energetskem področju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je v današnjem telefonskem pogovoru s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom kritiziral zahodne dobave orožja Ukrajini in uničujočo politiko Kijeva, ki da se je odločil za zaostrovanje sovražnosti. Erdogan pa je ponovno izrazil pripravljenost za posredovanje med Rusijo in Ukrajino.

Putin je v pogovoru z Erdoganom dejal, da Kijev zasleduje "destruktivno" politiko in da stavi na "okrepitev sovražnosti ob podpori zahodnih sponzorjev, ki povečujejo dobavo orožja in vojaške opreme", so sporočili iz Kremlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več zahodnih držav je naklonjenih dobavi težkih tankov Ukrajini. Velika Britanija je tako Kijevu zagotovila pošiljko 14 tankov Challenger 2, za pošiljanje nemških tankov leopard pa si med drugim prizadeva tudi Poljska, ki pa za to potrebuje privolitev Nemčije, ki je do poteze zadržana.

Putin je Kijev danes tudi obtožil, da je zavrnil njegovo ponudbo za prekinitev spopadov v času pravoslavnega božiča, ki ga v Rusiji in Ukrajini praznujejo 7. januarja. Ukrajina je namreč rusko napoved o prekinitvi spopadov zavrnila in jo označila za hinavščino rekoč, da želi ruska stran s tem pridobiti čas za prerazporeditev svojil sil.

Erdogan je medtem v pogovoru s Putinom ponovno potrdil pripravljenost Turčije, da deluje kot posrednik pri "vzpostavitvi stabilnega miru med Rusijo in Ukrajino", so po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočili iz Erdoganovega urada.

Voditelja sta govorila tudi o sodelovanju med državama na energetskem področju. Pri tem sta potrdila zavezanost nadaljnjemu dvostranskemu sodelovanju, med drugim pri dobavi ruskega zemeljskega plina in vzpostavitvi regionalnega plinskega vozlišča v Turčiji, so še navedli v Kremlju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta