Putin po treh letih zopet v Minsku

Putin menda Lukašenka ni silil, da bi se mu pridružil na njegovem vojaškem pohodu nad Ukrajino, sta pa armadi obeh držav uprizorili skupne vojaške vaje na beloruskih tleh. Medtem tarča ruskih dronov znova Kijev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko ob prihodu na pogovore v hotel s pomenljivim imenom Palača neodvisnosti v Minsku
Pavel Bednyakov/sputnik/kremlin Pool

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes na svojem prvem obisku v Minsku po več letih srečal z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom. Moskva je medtem ovrgla ugibanja, da naj bi Putin skušal prepričati Lukašenka, da se vključi v vojno v Ukrajini, je poročala slovenska tiskovna agencija STA. Lukašenko je sicer od začetka vojne v Ukrajini večkrat dejal, da beloruskih vojakov ne namerava poslati v južno sosedo.

Putin in Lukašenko imata redne stike, vendar pa so v zadnjih treh letih vsi njuni dvostranski pogovori potekali v Rusiji ali v tretjih državah. Ta obisk ruskega predsednika v Minsku je njegov prvi po juniju 2019. Voditelja sta med drugim razpravljala o strateškem partnerstvu med državama ter aktualnih regionalnih in mednarodnih vprašanjih. Nekaj ur preden je Putin pristal v Minsku, je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da se v Belorusiji izvajajo skupne vaje ruskih in beloruskih sil. Ministrstvo je nato objavilo posnetke vaj, na katerih so vojaki izvajali tankovske manevre ter vadili artilerijsko in ostrostrelsko streljanje na zasneženem poligonu. "Od jutra do mraka na beloruskem vadišču ni niti sekunde tišine," je sporočilo ministrstvo, pri čemer pa ni navedlo, kje potekajo vaje in kako dolgo bodo trajale. V Minsku so sicer že oktobra napovedali oblikovanje skupnih regionalnih sil, od takrat pa je v državo prispelo več tisoč ruskih vojakov.

Pred prihodom Putina so se krepila ugibanja, da bo ruski predsednik pritisnil na Lukašenka, naj Belorusijo vključi v vojno v Ukrajini. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je ugibanja označil za popolnoma neumne in neutemeljene izmišljotine. "Z Belorusijo imamo najnaprednejši režim dvostranskih odnosov, zato nihče nikogar ne sili. Vsakdo dela korake, ki najbolj ustrezajo interesom naših narodov," je dodal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo zvečer dejal, da je "zaščita meje tako z Rusijo kot Belorusijo stalna prednostna naloga" Kijeva. "Pripravljamo se na vse možne obrambne scenarije," je zatrdil. Sicer je bil Kijev davi znova tarča napadov z ruskimi droni. Odjeknile so eksplozije, v napadih pa je bila znova poškodovana energetska infrastruktura pa tudi nekaj zasebnih hiš, je sporočil kijevski župan Vitalij Kličko, človeških žrtev, razen dveh ranjenih, pa naj ne bi bilo. Nad mestom so po ukrajinskih navedbah sestrelili 15 brezpilotnih letal od menda 20. Kot so navedli, je spet šlo za drone tipa šahed, ki jih izdeluje Iran. Energetska služba si že prizadeva stabilizirati oskrbo z električno energijo in ogrevanjem. V nekaterih delih mesta so vseeno morali zasilno izklopiti elektriko, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Kot je v nedeljo zvečer v svojem rednem nagovoru še dejal Zelenski, so doslej v Ukrajini po večtedenskih ruskih napadih na ključno infrastrukturo obnovili oskrbo z elektriko za devet milijonov ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta