Putin prepričan, da bo Rusija kljub zahodnim sankcijam kos izzivom

STA, A.L.
18.07.2022 15:37

Ruski predsednik Vladimir Putin je zahodne sankcije, uvedene proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino, označil za velik izziv za državo, vendar ostaja optimističen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Kot je dejal na današnjem srečanju z vladnimi predstavniki, morajo iskati nove rešitve, pri čemer se bodo oprli na domača podjetja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Putin je na današnji video konferenci z vladnimi predstavniki dejal, da so zahodne države uvedle sankcije tudi z namenom, da bi Rusijo odrezale od visokotehnoloških izdelkov, s čimer bi ohromili razvoj države.

"Jasno je, da je to velik izziv za našo državo," je Putin dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax. Pri tem je zatrdil, da se ne bodo predali, prej nasprotno. Spričo "ogromnih težav, ki so pred nami, bomo intenzivno in kompetentno iskali nove rešitve", je poudaril na srečanju sveta za strateški razvoj.

Moskva vseskozi ponavlja, da se dobro zoperstavlja obsežnim sankcijam

Pri tem se bodo oprli na tehnologijo in izdelke domačih inovativnih podjetij, je ruski predsednik dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Številna hitro rastoča ruska podjetja, kot sta spletni trgovec Ozon ali tehnološko podjetje Yandex, so zaradi sankcij odrezana od zahodnega financiranja.

Vendar pa mora Rusija hitro ustvariti alternative, da bodo lahko takšna podjetja doma pritegnila potrebno financiranje in nadaljevala svoj razvoj. Putin pri tem, kot je dejal, pričakuje predloge in rešitve s strani finančnega ministrstva in ruske centralne banke.

Moskva vseskozi ponavlja, da se dobro zoperstavlja obsežnim sankcijam, ki jih je Zahod uvedel kot odgovor na rusko agresijo proti Ukrajini, in da bo iz njih izšla še močnejša. Vendar pa sankcije že vplivajo na rusko letalstvo in avtomobilsko industrijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Številna tuja tehnološka podjetja, vključno z Appleom, Microsoftom in Intelom, so medtem po ruski invaziji na Ukrajino začasno ustavila svoje poslovanje v Rusiji ali povsem zapustila državo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta