Putin: Rusija ne bo začela jedrske vojne. Blinken: Invazija na Ukrajino je neposredni napad ...

STA, Va
01.08.2022 22:10

Svet se sooča z jedrsko nevarnostjo, kakršne ni bilo od vrhunca hladne vojne, je na začetku konference Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT) opozoril generalni sekretar OZN Guterres.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ameriški državni sekretar Antony Blinken je nagovoril konferenco Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT). 
Reuters

V jedrski vojni ne more biti zmagovalcev in je ne smemo nikoli sprožiti, je v sporočilu ob začetku 10. pregledne konference Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT) zapisal ruski predsednik Vladimir Putin. Zatrdil je, da Rusija ne bo tista, ki bo prva začela jedrsko vojno. Putin trdi, da Rusija izpolnjuje vse zaveze iz NPT in jih bo tudi v prihodnje.

Uvodni nastopi večine govornikov na konferenci v New Yorku so kritizirali grožnje Rusije z uporabo jedrskega orožja v primeru posredovanja Nata v Ukrajini. ZDA, Velika Britanija in Francija so obenem v skupni izjavi obnovile zavezo, da bodo preprečile nadaljnje širjenje jedrskega orožja, k čemur so se januarja zavezale skupaj s Kitajsko in Rusijo. Vse tri države so obenem pozvale Rusijo, naj spoštuje mednarodne zaveze iz NPT in naj preneha z "neodgovorno in nevarno jedrsko retoriko in ravnanjem".

ZDA je na sedežu ZN predstavljal ameriški državni sekretar Antony Blinken ter v svojem nastopu Rusijo obtožil, da ukrajinsko nuklearko Zaporožje - ta je pod ruskim nadzorom že od marca - uporablja kot vojaško bazo, iz katere sproža napade na ukrajinske cilje. "Rusija uporablja elektrarno kot vojaško bazo za streljanje na Ukrajince, ki ne morejo in ne bodo streljali nazaj, saj bi lahko po nesreči zadeli jedrski reaktor ali skladišče visokoradioaktivnih odpadkov," je dejal.

Rusko invazijo na Ukrajino je Blinken označil kot neposredni napad na sistem neširjenja jedrskega orožja, saj da je v nasprotju z varnostnimi jamstvi, ki jih je Moskva leta 1994 dala Kijevu in v zameno za katera se je Ukrajina odpovedala lastnemu jedrskemu arzenalu, ki ga je podedovala od nekdanje Sovjetske zveze. Rusija po njegovem pošilja "najhujše možno sporočilo" tistim državam, ki razmišljajo o tem, ali potrebujejo jedrsko orožje za lastno obrambo.

Ameriški predsednik Joe Biden je medtem pozval Rusijo in Kitajsko k pogovorom o nadzoru jedrskega orožja. Ponovil je, da se je njegova vlada pripravljena "hitro pogajati" o nasledniku sporazuma Novi Start med ZDA in Rusijo o nadzoru nad strateškim jedrskim orožjem, ki se bo iztekel leta 2026.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta