Putin v pogovoru z Macronom pristal na prihod misije IAEA v Zaporožje

STA
19.08.2022 17:40

Predsednika bosta o vprašanju znova govorila v prihodnjih dneh, še pred napotitvijo misije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je v današnjem telefonskem pogovoru s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom pristal na napotitev misije Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) v ukrajinsko jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki je pod nadzorom ruskih sil, so sporočili iz Elizejske palače.

Iz Kremlja pa so sporočili, da sta predsednika v pogovoru izpostavila pomen "čimprejšnje napotitve misije IAEA v jedrsko elektrarno v Zaporožju, da bi ugotovila dejanske razmere". Ruska stran je potrdila pripravljenost, da inšpektorjem IAEA zagotovi potrebno pomoč.

Po navedbah Pariza je Macron Putinu znova izrazil zaskrbljenost ob tveganjih, ki jih za varnost in jedrsko varnost predstavljajo razmere v Zaporožju. Podprl je čimprejšnjo napotitev misije strokovnjakov IAEA v centralo pod pogoji, za katere se bodo dogovorili Ukrajina in Združeni narodi.

Putin se je strinjal z napotitvijo misije in navedenimi rešitvami. Predsednika bosta o vprašanju znova govorila v prihodnjih dneh, še pred napotitvijo misije, so še sporočili iz Elizejske palače.

Tass je medtem po sporočilu Kremlja poročal, da je Putin v pogovoru Macrona opozoril, da pomeni "sistematično obstreljevanje" jedrske elektrarne v Zaporožju, ki ga Moskva pripisuje Kijevu, tveganje za obsežno katastrofo, ki bi lahko privedla do radioaktivnega onesnaženja velikih območij.

Putin se je Macronu tudi pritožil zaradi ovir pri izvozu ruskih kmetijskih proizvodov kljub dogovoru z Ukrajino v Istanbulu, v skladu s katerim po Črnem morju znova poteka izvoz ukrajinskega žita. Dodali so še, da je Putina poklical Macron.

To je bil prvi pogovor predsednikov po njunem tristranskem srečanju z nemškim kanclerjem Olafom Scholzom 28. maja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta