Putinov prijatelj v težavah

(zur)
15.04.2022 16:00

Po mesecu in pol so ukrajinski specialci ujeli proruskega mogotca Medvedčuka in ga ponudili Kremlju v zameno za ujete vojake

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posnetek v drugo zajetega Viktorja Medvedčuka v ukrajinski uniformi in z vklenjenimi rokami
Presidential Office Telegram Channel Handout

Čeprav je naftni in medijski baron Viktor Medvedčuk veljal za najboljšega prijatelja ruskega predsednika Vladimira Putina v Ukrajini, se Kremelj po njegovi aretaciji ne želi pogajati za njegovo izpustitev. Vodja proruske Opozicijske platforme za življenje, največje opozicijske stranke v Ukrajini, je podpornik ruskih interesov v Ukrajini - tudi po ruski priključitvi Krima leta 2014 in začetku vojne v Donbasu. Pogosto ga imenujejo princ teme, saj je že dve desetletji zvest Putinov zaveznik in zaupnik. Medvedčukove vezi s Putinom in njegovo družino pa segajo še globlje - nista le politična zaveznika. Skupaj sta dopustovala ob Črnem morju v Putinovi rezidenci v Sočiju in v Medvedčukovi vili na Krimu, Putin pa je celo boter Medvedčukovi hčerki Dariji.

Putin je med razlogi za invazijo navedel svojo jezo zaradi približevanja Ukrajine Evropi in strah pred širitvijo Nata, nekateri pa trdijo, da je morda razlog osebno maščevanje: ukrajinska vlada je namreč prepovedala oddajanje Medvedčukovih proruskih televizijskih postaj in zasegla premoženje njegove družine, kar je Putin označil za "absolutno čiščenje političnega polja".

"V očeh Kremlja je bil njihov glavni sogovornik v Kijevu," je dejal nekdanji ruski uradnik, ki 67-letnega Medvedčuka osebno pozna. "Z njim v glavni vlogi so videli legitimni način za svoj vpliv v Ukrajini, z njegovim 'preganjanjem' pa se je vse to začelo." Pred začetkom vojne so tudi ameriške obveščevalne službe trdile, da je Kremelj želel po koncu vojne postaviti Medvedčuka v marionetno vlado.

Nekaj dni po invaziji, 27. februarja, je Medvedčuk pobegnil iz hišnega pripora, ki mu ga je sodišče odredilo zaradi nepravilnosti pri pridobivanju nafte in plina v Črnem morju ter izdajanja skrivnosti ukrajinske vojske Rusiji. Od pobega se je skrival, mnogi so celo mislili, da ga je ruskim specialnim enotam uspelo odpeljati iz države. A ga je ukrajinska varnostno-obveščevalna služba 12. aprila zajela v posebni operaciji, ko je v uniformi ukrajinske vojske nameraval zapustiti državo. "Predlagam Rusiji, da svojega moža zamenja za naše fante in dekleta, ki so v ruskem ujetništvu," je v videonagovoru na Telegramu sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. O ponovnem zajetju Medvedčuka je malo razkritega. Po družbenih omrežjih oziroma na Telegramu je takoj zaokrožila fotografija namrščenega Medvedčuka v vojaški uniformi, ki so jo objavili ukrajinski uradniki.

Kremelj se je na ponovno aretacijo odzval s trditvijo, da Putin z Medvedčukom nima posebnih odnosov. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sprva celo namigoval, da so fotografije Medvedčuka lahko fotomontaža, nato pa trdil, da Medvedčuk nikoli ni imel zakulisnih odnosov z Rusijo in da bi v tem primeru zapustil Ukrajino že pred začetkom vojne. Kremelj je odločno zatrdil, da ne bodo trgovali z vojnimi ujetniki.

Kremelj naj bi po besedah Peskova pozorno spremljal usodo Medvedčuka in zavrnil možnost izmenjave, saj da gre za ukrajinskega državljana in tujega politika: "Poleg tega ne vemo, ali Medvedčuk sploh želi, da bi Rusija kakorkoli sodelovala pri njegovem reševanju."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta